Üçüncü havalimanı işçileri taleplerini yönetime iletti

Üçüncü havalimanı inşaatında işçiler kötü çalışma koşulları sebebiyle iş bıraktı. İGA yönetimi ilk görüşmede işçilere taleplerinin kabul edildiğini söyledi. Ancak İGA ile görüşen İnşaat-İş Sendikası, 'yönetimin taleplerini kabul etmediğini oyalayıcı ve öteleyici bir tutum sergilediğini' açıkladı. Şirket yönetimi taleplerin protokole çevrilmesini istemedi ve masadan kalktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İş cinayetleriyle gündeme gelen üçüncü havalimanında iki gün önce yaşanan ve 17 işçi yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası sonrası işçiler eylem başlattı. Sabah erken saatlerde başlayan eylem kısa sürede yaygınlaşarak kitleselleşti. TOMA'ların yardımıyla havalimanına giren jandarma biber gazı kullanarak işçilerin yürüyüşlerini engellemeye çalıştı.

Eylemin büyümesini ardından İGA Havalimanı İşletmesi, işçilerin kendi aralarından seçtikleri temsilcilerle görüştü. Şirket yetkilileri işçilere 'taleplerinin kabul edilerek, eylemin sonlanması' gerektiğini söyledi. Ancak İGA yöneticileriyle görüşen İnşaat-İş Sendikası temsilcileri, 'taleplerin kabul edilmediğini, yöneticilerin oyalamacı tutum sergilediklerini' açıkladı.

SABAH SAATLERİNDE BASKIN İDDİASI

Öte yandan 50'ye yakın panzerin gece saatlerinde havalimanına götürüldükleri aktarıldı. İşçilere sabahın erken saatlerinde baskın yapılacağı öne sürüldü.

İGA: ÇÖZÜM YOLLARI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

İGA Havalimanı İşletmesi de işçilerin eylemine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada bu sabah erken saatlerde işçileri inşaat alanına götürmesi gereken servislerin, kötü hava koşulları nedeniyle gecikmesi sonucu işçilerin yağmur altında bekledikleri sırada mağdur oldukları ve bu durumu protesto ettikleri belirtildi. Olayı yakından izlediğini iddia eden İGA yönetimi ve ilgili resmi makamların işçilerle diyalog halinde olduklarını açıkladı. Eylemin büyümesinin ardından İGA temsilcileri, işçilerle bir araya geldi.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ KABUL EDİLDİ ANCAK PROTOKOLE ÇEVRİLMEDİ

Şirketin açıklaması sonrası işçi temsilcileriyle şirket arasında görüşme gerçekleştirildi. Görüşme sonrası Evrensel'den Vedat Yalvaç'a konuşan işçiler şirketin taleplerini kabul ettiğini ifade etti. Taleplerin insani olduğunu söyleyen ve karşılanacağını ifade eden şirket yönetimi bunun protokole çevrilmesine itiraz etti. İşçi temsilcilerinin ısrarı üzerine "Ne yaparsanız yapın" diyen şirket yetkilileri görüşmeden çekildi.

Görüşmeye ilişkin açıklama yapan İnşaat-İş Sendikası temsilcileri ise talepleri şirket yöneticilerine ilettiklerini ancak; yöneticilerin oyalamacı bir tutum içerisine girdiğini belirtti.

İnşaat-İş'ten görüşme sonrası yapılan yazılı açıklamada "Sendika temsilcilerimiz ve işçilerin belirlediği heyetin katılımıyla gerçekleşen görüşmede işçiler şirket yönetimine 15 maddelik talep listesini sundular. İşçilerin en doğal haklarının talepleştirilmesinin bile abes olduğu bu koşullarda Samsunlu, patronların her zamanki oyalamacı tutumunu sergilemenin ötesinde somut bir şey söylemedi.Kölece koşullarda çalıştırılan, insanlık dışı barınma-beslenme ve ulaşım koşullarına maruz kalan, her gün en az ikisinin kanının aktığı bu köle-ölüm kampında işçi arkadaşlarımızın “artık yeter” isyanının basıncıyla görüşmeye gelen İGA direktörü, “Tepkinizi gördüm, mesajı aldım. Fakat bu sorunlar bir anda çözülemez, zaman vermelisiniz” gibi oyalayıcı ve öteleyici bir tutum sergiledi. Görüşme somut hiçbir öneri ve kabulün olmadığı bu tutumlarla sona erdi." denildi.

İşçilerin şirket yönetimine ilettiği taleplerin listesi:

- Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

- Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek

- Servis sorunu çözülecek

- Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek

- Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek

- Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak

- Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek

- İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek

- Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın

- Talepler basın karşısında okunacak

- İş cinayetleri çözülecek

- 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması

- Bayram ikramiyesi verilmesi

- Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk’ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması

- İşçi kıyafetlerinin verilmesi (Kaynak: Evrensel)