Yargıtay Berberoğlu'nun talebini reddetmemiş!

Yargıtay 17'nci Ceza Dairesi'nin Berberoğlu hakkındaki itirazı reddetmediği ortaya çıktı. AA iki gün önce Berberoğlu'nun karara itiraz talebinin reddedildiğini duyurmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki davanın durmasına ilişkin yargı kararına itiraz talebininin Yargıtay 17'nci Ceza Dairesi tarafından reddedilmediği ortaya çıktı.

Anadolu Ajansı'nın Yargıtay 17'nci Ceza Dairesi'nin 10 Eylül'de, MİT TIR’larına ilişkin görüntüleri Cumhuriyet eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırılan  Berberoğlu hakkındaki davada karar itiraz talebini reddettiğine ilişkin haberinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Dairenin, itirazla ilgili karar vermeye yer olmadığına hükmederek, itirazı esastan görüşmediğinin anlaşılması üzerine esasla ilgili karar Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne bırakıldı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre kararda, şöyle denildi:

“16. Ceza Dairesi’nin itiraza konu yapılan ‘yasama dokunulmazlığı nedeniyle yargılamanın durmasına ilişkin talep’ reddedilmiş olduğundan, sanığın tutukluluk durumunun davanın esasıyla birlikte değerlendirilmesine şeklinde kararlarında tutuklamaya, tutuklamanın devamına, tutukluluk halinin devamına veya sanık müdafilerinin tahliye istemlerinin reddine ilişkin bir karar kurulmamış olması karşısında itirazın incelenmesi mümkün, itirazi kabil bir karar olmadığı anlaşılmakla, bu itiraz konusuna ilişkin olarak dairemizce karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.”

Daire, “davanın durmasına karar verilmesi talebinin reddine” ilişkin 16. Ceza Dairesi’nin kararının CMK 233. maddesi kapsamında bir durma kararı olmadığı gerekçesiyle “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

'KARAR TOPU TACA ATMAK'

Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar, kararı “Topu taça atmak” olarak nitelendirerek, “150 yıllık Yargıtay tarihinde en garip ve vahim kararların başında gelmektedir. Anayasanın ve CMK’nin bu derece ihlal edildiği başka bir kararı uzun yıllardır görmedim. Bu karar, Yargıtay nezdinde anayasal dokunulmazlık talebi ve buna bağlı tahliye talebiyle ilgili kesindir. Tek merci anayasa mahkemesi kalmıştır” dedi.

'16 ve 17'NCİ CEZA DAİRELERİ İP ÜZERİNDE CAMBAZLIK YAPIYOR'

Hukukçu Turgut Kazan da “ Yargıtay 16 ve 17. Ceza daireleri ip üzerinde cambazlık yapıyor" ifadesini kullanarak Berberoğlu'nun anayasal hakkı kapsamında derhal serbest bırakılması gerektiğini anlattı. Kazan "17. Ceza Dairesi, CMK’nin 223. maddesini yorumlayıp dokunulmazlık kararı vererek itirazı kabul etmeliydi. Berberoğlu yeniden milletvekili seçilmiştir. Yargıtay kararında bunun ağır cezalık suç hali olmadığını ve anayasa 14. madde kapsamında olmadığını zaten kabul etmişti. Şimdi nasıl içeride tutarsınız? Yargıtay bir an önce yasama dokunulmazlığı gereği Berberoğlu’nu tahliye etmeli” dedi.