Mercedes'te eylem var: Yardımlar kesildi

Mercedes'te erzak yardımlarında kısıtlamaya gidilmesi ve altın yardımının kaldırılmasına işçiler tepki gösteriyor. Kararı fabrika çıkışında alkışlarla protesto eden Türk Metal üyesi işçiler "Hakkımızdan vazgeçmeyiz" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mercedes yönetimi, işçilere yılda iki kez verilen erzak yardımının bire, yılda bir kez verilen yarım altının ise kaldırıldığını açıkladı.  Mercedes’in Aksaray’da bulunan kamyon fabrikası ile İstanbul Esenyurt’ta kurulu otobüs fabrikalarında çalışan Türk Metal Sendikası üyesi işçiler ise bu karara tepki gösterdi.   İki gündür yemekhanelerde çatal kaşık eylemleri ile giriş çıkışlarda alkışlı, sloganlı protesto yapan işçiler, kararın geri alınmasını istiyor.

Evrensel'den Vedat Yalvaç'a konuşan, Mercedes işçileri, gelişmeleri şöyle anlattı; "Geçen ayın 15’inde toplantıda bu yılda önümüzdeki yıl da senede iki kez verilen çeyrek altının 1’e, senede 2 kez verilen gıda yardımının da 1’e düşürüleceği söylenmiş. Yıllardan beri aldığımız bir haktır bu. Yılbaşından yılbaşına mutlaka alıyoruz. Sene içerisinde de aldığımız oluyor. Ama erzaklarımız 6 ayda bir veriliyor. Bu yıl ve önümüzdeki yıl kısıtlama yapılacağı söylenmiş. Biz de buna karşı şu anda eylem yapıyoruz. Hakkımızdan vazgeçmeyiz. Önceki gün öğlen yemekhanede çatal kaşık eylemlerimiz başladı. Dün öğlen devam etti. Fabrikanın giriş ve çıkış saatlerinde fabrika önünde toplu vaziyette sloganlar atıp, konuşma yapılıyor. Aksaray’daki kamyon fabrikasında da benzer eylemler devam ediyor.”

KİMSE İŞÇİNİN SABRINI SINAMASIN

Fabrika önünde dün sabah yapılan eylemde konuşan Türk Metal İstanbul Şube Başkanı Murat Salar da işçilerin maaşlarının arasında faklar olduğunu belirtti. Salar “Altın, erzak bu gibi haklar çok uzun yıllar evvel sendikamızın yaptığı görüşmelerle elde edilmiş, artık maaşın içerisinde adı geçen hassas konulardır. Maaşın bir parçasıdır. Satışımız, üretimimiz, Türkiye’nin geldiği ekonomik nokta, önümüzdeki aylar neyi getirir bunu bilmiyoruz. . Çalışanın altınından, erzakından, herhangi bir yan hakkından bir kuruş bile vermeyeceğiz” diye konuştu.