Merasim Sokak saldırısında 30'ar kez müebbet hapis cezası

Ankara'da, 2016'da yaşanan bombalı saldırı hakkındaki dava karara bağlandı. 6 sanık hakkında 30'ar kez ağrılaştırılmış hapis cezası kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Merasim Sokak'ta, 17 Şubat 2016'da yaşanan ve 29 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyla ilgili davada karar açıklandı. 68 sanığın yargılandığı davada, 6 sanığa 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 185'er yıl hapis cezası verildi.

Merasim Sokak'ta, 17 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili olarak Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava karar bağlandı. Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada mahkeme heyeti, sanıkların son sözlerini aldıktan sonra karar için ara verdi.

Aradan sonra kararını açıklayan heyet, sanıklardan Kubbettin Onur, Ahmet Karaman, Muharrem Canikli, Hayrettin Tomak, Hüseyin Karadaş, Metin Aslan'a "devletin birliğini bozmak" suçundan 1'er kez, "29 kişiyi öldürmek"ten 29'ar kez olmak üzere 30'ar kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, 6 sanık için ayrıca "75 kişiyi öldürmeye teşebbüs" ve "patlayıcı madde imal etmek ve taşımak" suçlamalarından da bin 185'er yıl hapis cezası ile 33 bin 320 liralık adli para cezası kararı verdi.

2 SANIĞA 'ÖRGÜT ÜYELİĞİ' SUÇLAMASINDAN CEZA

Mahkeme heyeti, sanıklardan Fahri Deniz ve Bahri Onur'u "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 9'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. "Saldırı" ve "terör örgütü üyeliği" suçlamalarından beraat eden sanıklar Mustafa Bulut, Turgut Kahraman, Hüseyin Gökduman, Murat Karaca, İsmail İpar, Hasan Avsan, Metin Cura ise "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 6'şar yıl hapisle cezalandırıldı.

2 SANIK BERAAT ETTİ

Mahkeme heyeti, ayrıca 'saldırı' ve 'örgüt üyeliği'nden suçsuz bulduğu sanıklar Serdar Bulut ve Uğur Yüce'nin beraatine, daha önce 'örgüt üyeliği' suçundan İstanbul'da ceza alan sanık Sinem Oğuz hakkındaki davanın da reddine hükmetti. Mahkeme heyeti, öldüğü tespit edilen 4 sanığın dosyasının düşürülmesine, firari durumdaki 46 sanığın dosyalarının ise ayrılmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU? 

Ankara'da bulunan Merasim Sokak'ta, askeri ve sivil servis araçları kırmızı ışıkta beklerken bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmişti. 17 Şubat 2016'da yaşanan saldırıda, 29 kişi hayatını kaybetmiş, 87 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı TAK üstlenmişti.

Saldırıyla ilgili iddianamede PKK yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin ve o dönem PYD Eşbaşkanı olan Salih Müslüm'ün de yer aldığı 68 şüpheli hakkında, "Devletin Birliğini ve Bütünlüğünü bozmaya teşebbüs" ve "Kasten öldürme" suçlamalarıyla 30'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

İddianamede, eylemi üstlenen TAK'ın, "tepkileri perdelemek için kullandığı bir taktik olduğu" belirtilmişti. İddianamede, "TAK örgütün tepki alan sansasyonel eylemlerini üstlenmesi amacıyla kurulmuş bir birimdir" denilmişti. (ANKARA/DHA)