Cumhuriyet Vakfı: Atatürk gazeteye kesin olarak döndü!

Cumhuriyet Vakfı’nın yenilenen yönetim kurulu açıklama yaptı. Gazetede yaşanan görevden almalar nedeniyle eleştirilen hedefinde olan yeni yönetim "Bir süredir eksikliğini gördüğümüz Atatürk gazeteye geri döndü" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı'nın başkanlığına Alev Coşkun getirildi, Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya yeni Genel Yayın Yönetmeni oldu. Gazetenin yeni yönetimi görevi devralmasının ardından açıklama yaptı. Açıklamada, “Gazetenin temel politikası ATATÜRK’ün aydınlanma devrimleridir. Sadık okuyucunun arzuladığı temel yayın çizgisine bugünden itibaren dönülmüştür” denildi.

Cumhuriyet'te yaşanan görev değişikliği kamuoyunda tepkilere neden oldu. Yönetim göreve gelmesinin arından, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ile yazıişleri müdürü DİSK Basın-İş üyesi Bülent Özdoğan da görevden alındı. Genel Yayın Yönetmenliği’ne son verilen Murat Sabuncu’nun veda yazısı ise yayınlanmadı.

Yeni yönetim tarafından yapılan açıklamada vakfın ilkeleri şöyle sıralandı;

1. Cumhuriyet gazetesi ne hükümet ne de parti gazetesidir.

2. Cumhuriyet gazetesi yalnız Cumhuriyetin bilimsel ve yaygın anlatımıyla demokrasinin savunucusudur. Hukukun üstünlüğü gazetenin yayın politikasının temelidir.

3. Gazete Cumhuriyet ve demokrasi fikir ve esaslarını yıkmaya çalışan her türlü kuvvete karşı mücadele edecek ve ülkemizde her anlamıyla gerçek bir demokrasi kurulması için bütün varlığı ile çalışacaktır.

4. Cumhuriyet gazetesi, ATATÜRK devrim ve ilkelerinin açtığı aydınlanma yolunda aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba gösterecektir.

5. Cumhuriyet gazetesi, “İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Bildirgesi”ni demokrasinin evrensel anayasası olarak benimser. Cumhuriyet gazetesi gerçek Cumhuriyet yönetimi esaslarına ancak ATATÜRK’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü kapsamında ulaşılacağını temel ilke sayar.

6. Milli Mücadele sonunda kazanılan milli sınırlarımız tartışılamaz. Cumhuriyet gazetesiMilli Mücadele ile kazanılan bu milli sınırların yılmaz savunucusudur.

7. Onurlu kimliği, ilkeleri ve amaçları uzun bir süre içinde belirlenip toplumda kök salan Cumhuriyet gazetesini ATATÜRK ilkelerinden ödün vermeden yaşatmak Cumhuriyet Türkiyesi’ne, Türk toplumuna ve Cumhuriyet okurlarına çok önemli bir ödev niteliğine dönüşmüştür.

İlkelerden ödün yok

DİSK Basın-İş: Cumhuriyet çalışanları aleyhine tanıklar yönetici olduDİSK Basın-İş: Cumhuriyet çalışanları aleyhine tanıklar yönetici oldu

'ATATÜRK GAZETEYE GERİ DÖNDÜ'

'Bir süredir eksikliğini gördüğümüz Atatürk gazeteye geri döndü' denilen açıklamada "Yeni yönetim kurulu işte bu ilkelerden hiçbir biçimde ödün vermeden gazetenin yayın yaşamını sürdürecektir. Yinelemekte yarar görüyoruz: Gazetenin temel politikası ATATÜRK’ün aydınlanma devrimleridir. Antiemperyalist bağımsızlık savaşının temel ilkelerine bağlılıktır. Gazetenin temel çizgisi NADİR NADİ, İLHAN SELÇUK, UĞUR MUMCU çizgisidir. Gazetenin sadık okuyucusunun arzuladığı temel yayın çizgisine bugünden itibaren dönülmüştür. Gazetenin asıl sahibi onu 94 yıldır yaşatan sadık okuyucusudur. Gazetenin patronu yoktur." ifadeleri de yer aldı. (HABER MERKEZİ) 

Vakfın yeni yönetim kurulu şöyle: Alev Coşkun — Başkan, Şükran Soner, İnan Kıraç, Işık Kansu, Ali Sirmen, Şevket Tokuş, Mustafa Balbay, İbrahim Yıldız, İrfan Hüseyin Yıldız, Prof. Tayfun Akgüner, Turan Karakaş.

Murat Sabuncu'nun yayından kaldırılan veda yazısıMurat Sabuncu'nun yayından kaldırılan veda yazısı