Middlesex Üniversitesi’nden OHAL raporu

İngiltere’deki Middlesex Üniversitesi, Türk hukukçuların da katılımıyla bir proje yürüterek, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası yaşanan hak ihlallerini bir rapor halinde yayınladı. Raporda, hukuk ve özgürlükler alanında yaşanan ihlallerin dışında, OHAL sonrası döneme aktarılan kısıtlayıcı yasal mevzuata vurgu yapılıyor.hohal

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Londra’da bulunan Middlesex Üniversitesi, 2016 yılında gerçekleşen darbe girişiminin ardından, 20 Temmuz’da başlayan OHAL sürecinde yaşanan hak ihlalleri hakkında yürüttüğü bir projenin sonuç raporunu yayınladı. Raporda, 15 Temmuz 2016 tarihinden 13 Haziran 2018’e kadar geçen süre içerisinde yaşanan olaylara ilişkin bir kronolojiye, dava süreçlerine, Türk mahkemeleri ve AİHM’nin verdiği kararlara ve ulusal ve uluslararası hak örgütlerinin yayınladığı rapor ve bilgilere, ayrıca OHAL sürecinde uygulanan yasal mevzuata yer veriliyor.

Raporun giriş kısmında, darbe girişiminin ardından Türkiye’deki siyasal ve hukuki alanlarda yaşanan olumsuz değişime dikkat çekilerek, askıya alınan uluslararası anlaşmalara vurgu yapılıyor. OHAL döneminde yayınlanan KHK’lerin temel hak ve özgürlüklere kısıtlamalar getirdiği belirtilirken, OHAL’in kalkmasının ardından, olağanüstü uygulamaların hukuksal mevzuatta kalıcı hale getirildiği aktarılıyor.

Rapor, Middlesex Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Profesör Philip Leach, Leiden Üniversitesi’nde Uygulamalı İnsan Hakları Profesörü olan Helen Duffy ve avukatlar Ayşe Bingöl Demir, Saniye Karakaş ve Senem Gürol aracılığıyla yürütülen, “Türkiye İnsan Hakları Dava Destek Projesi”nin sonuçlarını içeriyor.

Proje, Türkiye’de sürmekte olan sistematik ve geniş ölçekli insan hakları ihlallerine karşı hukuk yollarını teşvik etmeyi, yanı sıra, avukatların temel haklarından mahrum kalan kişilere ve bu kişilere yardım etmeyi hedefleyen insan hakları gruplarına sürdürülebilir bir destek sağlamayı amaçlıyor. (Dış Haberler)

RAPORUN ORJİNALİ