Roboski 80'inci ayında: Adalet talebi karanlığa teslim edildi

İnsan Hakları Derneği, Roboski'de 34 köylünün savaş uçaklarının bombardımanında ölmesinin 80'inci ayında basın açıklaması yaptı. İstanbul'da yapılan açıklamada konuşan avukat Mukaddes Şanlıoğlu, "Katliamların sorumluları ve faillerin bulunması için AYM'ye yapılan başvuru eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. Önceki sayısız katliamda olduğu gibi adalet talebi bir kez daha karanlığa teslim edildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu, İstanbul Galatasaray Lisesi önünde Roboski Katliamı'nın 80'inci ayında bir araya geldi. İHD, ellerinde Kürtçe ve Türkçe yazılı "Artık yeter" pankartı taşıyarak "Tüm katliamlara adalet istiyoruz" dedi.

İnsan Hakları Derneği'inden avukat Mukaddes Şanlıoğlu, "Bugün Roboski Katliamı'nın üzerinden 80 ay geçti. Roboski'ye ve tüm katliamlara adalet istiyoruz. Bugün de Roboski'yi unutmadık unutturmayacağız" diyerek "kan parasıyla" olayın üzerinin kapatılmak istendiğini söyledi.

'DEVLET ADALET İÇİN ADIM ATMADI'

Faillerin bulunması için devletin herhangi bir adım atmadığını belirten Şanlıoğlu, "Sorumlular hakkında dava açılmasına izin verilmedi. Devlet adalet için adım atmadı ama adalet demekten vazgeçmeyen Roboskililer baskıların hedefi haline geldi. Roboskili aileler sudan gerekçelerle gözaltına alındı ve tutuklandılar. Faillerin cezasız bırakılması yeni Roboskiler olacak kaygılarını güçlendirdi" diye konuştu.

'YİNE AYNI ŞEYLER YAPILDI'

29 Mayıs 2016'da aynı yerde köylülerin üzerine bombaların atılması sonucu Vedat Encü hayatını kaybederken 3 köylü de yaralanmıştı. Yaşanan bu olayda da adaleti sağlamak yerine yine aynı şeylerin yapıldığını belirten Şanlıoğlu şöyle devam etti:

"Bu olaylar karşısında basın sessizliğini korudu. Katliamların sorumluları ve faillerin bulunması için AYM'ye yapılan başvuru eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. AİHM de AYM'ye evrakları geç teslim ettiğini gerekçe göstererek bu başvuruyu da reddetti. Önceki sayısız katliamda olduğu gibi adalet talebi bir kez daha karanlığa teslim edildi."

Şanlıoğlu son olarak; "Adalet, faillerinin ve sorumluların devletin hangi makamında, bürokrasinin neresinde olursa olsunlar cezasızlık zırhıyla korunup kollanmalarını, gereğince cezalandırılmalarını ve katliamın sebep olduğu maddi manevi zararların giderilmesini gerektirir" dedi.