DHA muhabirine gazlı mermiyle saldırı

DHA muhabiri Özgür Deniz Kaya, Cumartesi Anneleri'nin Cumartesi Anneleri'nin eylemini takip ederken polisin kullandığı gazlı mermilerle bacağından yaralandı. Polisin hedef gözeterek ateş ettiğini söyleyen DHA Genel Müdürü Salih Zeki Sarıdanişmet "Polisin, arkadaşımızı hedef alarak art arda ateş etmesinin arkasındaki motivasyonu merak ediyoruz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Cumartesi Anneleri'nin eylemini takip eden Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri Özgür Deniz Kaya, röportaj yaptığı sırada bir polis memurunun ateşlediği tabancadan çıkan gazlı mermilerle yaralandı. Polisin hedef gözeterek Kaya'ya ateş ettiği belirtilirken DHA Genel Müdürü Salih Zeki Sarıdanişmet "Polisin, muhabir arkadaşımızı hedef alarak art arda ateş etmesinin arkasındaki motivasyonu merak ediyoruz" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, TBMM Başkanvekili Levent Gök, CHP Sözcüsü Faik Öztırak ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kaya'nın yaralanmasına tepki gösterdi.

Özgür Deniz Kaya, bacağına isabet eden 2 gazlı mermi ile yaralandı.

Cumartesi Anneleri’nin İstiklal Caddesi’nde 700'üncü kez düzenlediği eylem sırasında DHA muhabiri Özgür Deniz Kaya, polisin gazlı mermisinin hedefi oldu. Röportajlar gerçekleştiren Özgür Deniz Kaya'ya doğru bir polis memuru, hedef gözeterek gazlı mermi atan tabancasını peş peşe ateşledi. Kaya, sağ bacağına isabet eden 2 gazlı mermi ile yaralandı.

Kaya, olay sonrası yaptığı açıklamada, "Bir milletvekili ile röportaj yapıyordum. Bu esnada bana doğru yönelen çok sayıda mermi sesleri duydum. İki tanesi de sağ bacağıma isabet etti. Darp raporu aldım. Biz gazeteciler gerçeğin peşindeyiz. Daha önce meslektaşlarıma bu tür saldırılar olmuştu. Ancak benim başıma ilk kez geliyor. Bu saldırıyı kınıyorum" dedi.

Destek açıklamalarına teşekkür eden Kaya, "Meslek örgütlerine ve meslektaşlarıma yanımda oldukları için çok teşekkür ediyorum. Bu tarz saldırıların, müdahalelerin gazetecilere bir daha yapılmamasını istiyorum" diye konuştu.

TGC: MESLEKTAŞIMIZA YAPILAN SALDIRININ SORUMLULARI BULUNSUN

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Özgür Deniz Kaya'nın yaralanmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Sorumluların bulunması istenen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Özgür Deniz Kaya'ya ve DHA'ya 'geçmiş olsun' diyoruz. Meslektaşımıza yapılan saldırıyı kınıyoruz. Gazetecilere yönelik saldırılardaki cezasızlık uygulamasından artık vazgeçilmesini, meslektaşımıza yapılan saldırının sorumlularının bulunmasını bekliyoruz. Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gazetelerin ve gazetecilerin sürekli hedef gösterildiği bir ortamda toplumsal barış da sağlanamaz. Basına yönelik saldırıların direkt halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik saldırılar olduğunu unutmamalıyız."

DHA GENEL MÜDÜRÜ: GEREĞİNİN YAPILMASINI BEKLİYORUZ

DHA Genel Müdürü Salih Zeki Sarıdanişmet de Özgür Deniz Kaya'ya yapılan saldırıyı kınadı.

Gazetecilerin görevlerini kamu adına yaptıklarını belirten Sarıdanişmet, "Polisin, kamu adına görevini yapan, elinde DHA logolu mikrofon ile bir milletvekiline soru sormakta olan muhabir arkadaşımızı hedef alarak art arda ateş etmesinin arkasındaki motivasyonu merak ediyoruz. Adli makamların gerekli incelemeleri yaparak sorumluluk zincirindekileri belirlemelerini ve gereğinin yapılmasını bekliyoruz. DHA hangi şartlar altında olursa olsun, haberleriyle toplumu aydınlatmayı sürdürecektir" dedi.

BASIN KONSEYİ: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HEDEF ALINMIŞTIR

Basın Konseyi de yaşananlara tepki gösterdi. Açıklamada, "Gazeteciler de güvenlik güçlerimiz de kamusal görev yapmaktadır, birbirini kollamakla yükümlüdür. Görevini yapan basın mensuplarının saldırıya uğraması, hele polis kurşununa hedef olması asla kabul edilemez. Bu saldırı meslektaşımızın nezdinde basın özgürlüğünü hedef almıştır. DHA muhabiri Özgür Deniz Kaya’ya acil şifa diliyor, saldırıyı nefretle kınıyoruz" denildi.

LEVENT GÖK: GAZETECİLERİN YARALANMASI KÖTÜ TABLOYU ORTAYA KOYUYOR

CHP'nin TBMM Başkanvekili Levent Gök, hem eyleme izin verilmemesine hem de Özgür Deniz Kaya'nın yaralanmasına tepki gösterdi. Gök, "Son derece vahimdir. Bu kabul edilemez. Böylesi ağır bir müdahaleyi haklı kılacak hiçbir gerekçe ortada yoktur. Aileler barışçıl bir ses duyurma eyleminde bulunmaktadır. Milletvekilleri ona destek vermektedir" dedi.

Sorumluların yargılanmasını isteyen Gök, "İşi haber yapma ve kamuoyuna duyurma görevi olan gazetecilerin bu denli ağır bir şekilde engellenmesi, görev yapan gazetecilerin yaralanması Türkiye’nin içinde bulunduğu kötü tabloyu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Son derece üzüntü verici bir olaydır. Bu olayın sorumluları derhal yargı önünde hesap vermelidir" diye konuştu.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak da "Gösteri vatandaşların en doğal hakkı. Bugün bu tür gösterilere sert müdahale edilmesi doğru bir şey değil. Hele hele bir basın mensubunun burada yaralanması da son derece üzücü. Öyle gözüküyor ki hükümet, giderek bu ekonomideki sıkıntılar arttıkça diğer alandaki gösteriler konusunda da sertleşme niyetinde" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: GAZETECİ ARKADAŞA GEÇMİŞ OLSUN DİYORUZ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumartesi Anneleri'nin eylemine izin verilmemesini eleştirdi. Özel, şunları söyledi:

"Anaların göz yaşları dinecek diyenler 16 yıl sonunda 700 haftadır süren ve kimsenin ilişmediği bir eyleme bir nevi izin vermemeye ve gözü yaşlı anneleri yeniden ağlatmayı başardılar. Bu eylemler sırasında yapılan sert, gereksiz, lüzumsuz, bence kanunsuz bu sert müdahalede de basın yayın organlarının elemanlarının yaralandığını duyduk. Bu ayrıca bir üzüntü kaynağı. Bu müdahaleyi kınıyoruz. Burada yaralanan gazeteci arkadaşa geçmiş olsun diyoruz." (İSTANBUL/DHA)