Katliama 'kan parası' gölgesi

IŞİD'in geçen ağustos ayında Gaziantep'te 40'ı çocuk 56 kişinin yaşamını yitirdiği kına gecesine yaptığı saldırı 2. yılına girdi. Güvenlik gerekçesiyle Gaziantep'ten Kayseri'ye kaydırılan davayı devletten 'kan parası' alan mağdur aileler de çok takip edemiyor.

Google Haberlere Abone ol

GAZİANTEP - Gaziantep’te, Kürt ailelerin düğününe IŞİD tarafından yapılan kanlı saldırı 2. yıldönümünde bugün düzenlenecek törenle anılacak. Katliamda hayatlarını kaybedenler için olayın meydana geldiği Beybahçe Mahallesi’nde bir tören yapılacak.

Beybahçe Mahallesi’nde IŞİD’li canlı bombanın kendini patlatması sonucu çoğunluğu çocuk ve kadın 56 kişinin hayatını kaybettiği, 94 kişinin yaralandığı katliamın davası ise güvenlik gerekçesi ile Kayseri’de devam ediyor. Terör tazminatı adı altında devletten para alan mağdur ailelerin çoğu Kayseri'ye giderek davayı takip edemiyorlar.

'SALDIRI GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ'

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, katliamın 2. yılına gelinmesine rağmen devletin bir nevi 'kan parası' ödeyip davayı Kayseri’ye alması nedeniyle duruşmaların izlenemediğini, bu nedenle konunun sahipsiz kaldığını söyledi. Katliamın göz göre göre geldiğini ifade eden Toğrul, “Güvenlik güçlerini defalarca uyarmamıza rağmen bu kanlı saldırı meydana geldi. Suruç, Ankara Garı, Diyarbakır, İstanbul saldırıları bunun habercisi idi. Gar saldırısı iddianamesinde IŞİD’in bir Kürt düğününe saldırı planladığı açık açık yazıyordu, buna rağmen 56 insanımızı kaybettik. Halen tedavisi devam eden yaralılar var” dedi.

'YOKSUL AİLELER KAYSERİ’YE GİDEMİYOR'

Güvenlik gerekçe gösterilerek Gaziantep’ten, Kayseri’ye kaydırılan davayı artık ailelerin de izleyemediğini kaydeden Toğrul, “Tutuklu 11 sanıktan 9'u hakkında 17 ile 160 kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ancak zaten gündelik yevmiye ile çalışan fakir aileler davayı izlemek için Kayseri’ye gidemiyor. Bunun yanı sıra devlet , bir nevi ‘kan parası’ ödeyerek ailelerin motivasyonunu da bozdu. Onlarca mağdur var ancak davayı bir-iki mağdur ile birlikte gönüllü avukatlar izliyor. Bu dava sahipsiz kaldı” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Saldırı Gaziantep’te 20 Ağustos 2016 tarihinde saat 22.40 sıralarında merkez Şahinbey İlçesi'ne bağlı Beybahçe Mahallesi'nde meydana gelmişti. Geçmişte yaşanan çatışma sürecinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kentlerden göç eden vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahallede, Siirt'in Pervari İlçesi'nden gelen iki ailenin gençlerinin, sokakta yapılan kına gecesinde IŞİD militanı olan canlı bomba, davetli gibi kalabalığın arasına karıştı ve üzerindeki bombayı infilak ettirdi. Saldırıda çoğu kadın ve çocuk 56 kişi hayatını kaybetmişti. IŞİD militanı olduğu saptanan canlı bombanın 12-14 yaşlarında olduğu belirlenmişti. Olayın aydınlatması için başlatılan operasyonlar sırasında IŞİD ile girilen çatışmalarda 3 özel harekat polisi hayatını kaybetmiş, olayın planlayıcısı ve azmettiricisi olan Kadir Cabael isimli IŞİD'in depo sorumlusu yakalanacağını anlayınca kendisini patlatarak intihar etmişti.