Diyarbakır Barosu: Telhamut’ta ağır hak ihlali var

Diyarbakır Barosu, Telhamut Çadır Kenti’ndeki Suriyeli kadınların cinsel ilişkiye zorlandıkları iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Barosu Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan Telhamut Çadır Kenti’ndeki Suriyeli kadınların cinsel ilişkiye zorlandıkları iddiasına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Kitle örgütleri ile inceleme yapmak için gittiği kampa alınmayan baro yönetimi, iddianın ağır bir hak ihlalini oluşturduğunu belirterek, etkili bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Evrensel'de yer alan haberde, Diyarbakır Barosu’nun İnsan Hakları Merkezi bünyesinde yer alan Mülteci Hakları Komisyonu ile Kadın Hakları Merkezinin yanı sıra Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Şanlıurfa İnsan Hakları Derneği, Şanlıurfa Sağlık Emekçileri Sendikası, Kadın Yaşam ve Dayanışma Derneğinde oluşan heyet iddialara ilişkin Telhamut Kampı’nda incelemelerde bulunmak istediği kaydedildi. Kampa giden heyet güvenlik güçleri tarafından kampa alınmadı. Heyet, daha sonra Ceylanpınar Cumhuriyet Savcılığı ile görüşme yaparak iddialara ilişkin soruşturma açıldığı ve soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği bilgisini verdi.

'GİZLİLİK İÇİNDE SORUŞTURULMALI'

Diyarbakır Barosu yaptığı yazılı açıklamada, Telhamut Çadır Kenti’nde yaşanan durumun ağır bir hak ihlali olduğunu belirterek durumun aydınlatılması için kampın ulusal ve uluslararası heyetlere açılması gerektiğine dikkat çekti. Açıklama söyle devam etti: “Şanlıurfa Ceylanpınar Telhamut Çadır Kenti’nde kalan kadın sığınmacılarının bazı kişilerce temel ihtiyaçlarının karşılanması için fuhuşa zorlandıkları iddiaları ağır bir hak ihlalinin konusunu oluşturmakta olup, bu iddiaya ilişkin olarak sivil ve kamu denetiminin yapılması sağlanmalıdır. Bizler öncelikle bu iddiaya ilişkin olarak mağdurların, mağdur kimliklerine zarar vermeyecek şekilde gizlilik içerisinde bir an önce tespitini, derhal geçici tedbirlere başvurularak ilişkili olabileceği değerlendirilen kişiler yönünden idari tedbirler alınmasını ve yine etkin bir adli soruşturma sürecinin yürütülmesini, kamu ve özel kurumlarla eş güdümün sağlanarak kampta bulunan mağdurlar yönünden psikolojik desteğin sağlanmasını ve bu husustaki iddialara ilişkin olarak kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmasını talep ediyoruz.”