Uçak Katar Emiri'nin değil, havaalimanı Ankara'da değil, kargo dolar değil!

Katar Emiri'nin Ankara'ya 'dolar dolu uçakla geldiği' iddiasına yol açan fotoğrafın Bermuda Uluslararası Havalimanı’nda geçen yıl çekildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin Türkiye’ye gelen uçağında dolar olduğu, Emir’in beraberinde 35-40 milyar dolar getirdiği iddia ediliyordu. Ancak fotoğraf hakkındaki iddialar asılsız çıktı.

Teyit.org'dan Alican Acanerler'in haberine göre; Katar Emiri’nin olduğu iddia edilen uçak aslında, 2017 yılında Doha’dan kalkan ve Bermuda Uluslararası Havalimanı’na iniş yapan bir kargo uçağına ait. Söz konusu fotoğraf ise L.F. Wade Havalimanı’nda 6 Nisan 2017 sabahı çekilmiş.

6 Nisan 2017 tarihinde Bermuda ile ilgili haberler yapan Bernews’ta, sabah saatlerinde bir kargo uçağının havalimanına iniş yaptığı ve içerisinden fotoğraftaki gibi siyah paketli kargoların çıktığı belirtildi. Haberde, Bermuda’daki havalimanının yer hizmetlerini sağlayan Skyport şirketinin basın sözcüsü, fotoğrafta görülen söz konusu siyah paketli kargoların Amerika Kupası için Bermuda’ya getirildiğini açıkladı.

FOTOĞRAF ANKARA'DAN DEĞİL

Söz konusu iddiaların içinde yer alan, Boeing 777-200LR/F model olduğu belirtilen uçağın başka açılardan çekilmiş görüntülerine ulaşmak mümkün. Bu görüntülerden, iddiaya konu olan fotoğrafın Bernews’ta yer alan haberden alınarak paylaşıldığı anlaşılıyor. Bernews’ın haberindeki fotoğraflarda ise kargo uçağının arkasında yer alan havalimanının kontrol kulesi dikkat çekiyor. Bu kule, Bermuda Uluslararası Havalimanı’nın kontrol kulesi. Buradan da iddialarda söylendiği şekilde uçağın Ankara’ya inmediğini anlamak mümkün.

BU MODEL BİR UÇAK KATAR EMİRİN'İN FİLOSUNDA YOK 

Katar Havayolları’nın 2017 tarihli raporunda Boeing 777-200LR tipinin kargo uçağı olarak kullanıldığı görülürken, Al Sani, daha önceki seyahatinde Boeing 747 tipi uçakları kullanmış. Katar Emirliği’nin uçak filosunda bulunan tüm uçakların sayı ve modellerine dair resmi verilere ise Airfleets’ten ulaşılabiliyor, bu listede herhangi bir Boeing 777-200LR/F tipi uçağa rastlanmıyor.

Sonuç olarak söz konusun iddia doğru olmasa da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin 15 Ağustos 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara’ya geldiği ve Katar'ın Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapacağı belirtildi.

Kaynak