Sendika itiraz etti, DEÜ'deki fazla mesai uygulaması sona erdi

Eğitim Sen, Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki fazla mesai uygulamasına itiraz etti ve çalışanlara bilgilendirme yazısı gönderdi. Rektörlük uygulamanın sonlandırıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şubesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü’nde bir süredir devam eden zorunlu mesai uygulamasının sonlandırılması için itiraz dilekçesi verdi. Sendika, itiraz dilekçesini anlatan bir yazı ile de tüm DEÜ personeline bilgilendirme e-postası gönderdi. DEÜ Rektörlüğü söz konusu uygulamanın sonlandırıldığına ilişkin bir açıklama ile yanıt verdi.

Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şube tarafından gönderilen e-postada, yeni rektörün atandığı tarihten beri rektörlük personeline zorunlu ve keyfi fazla çalıştırılma uygulaması yapıldığı, çoğu zaman geç saatlere kadar uzayan bu zorunlu mesai uygulamasının herhangi bir yazılı belge olmadan tamamen sözlü olarak yapıldığı belirtildi.

'UYGULAMA ANAYASAMIZIN ANGARYAYI YASAKLAYAN MADDESİNE AYKIRI'

Bilgilendirme e-postasında şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere, Üniversitemizde yeni rektörümüzün atandığı tarihten beri rektörlük personeline zorunlu ve keyfi fazla çalıştırılma uygulaması yapılmaktadır. Rektörlükteki tüm Daire Başkanları, Şube Müdürleri ve bazı birimlerin ise bütün personeli, neredeyse her gün resmi mesai bitimi olan 17.30’dan sonra işyerinde bekletilmektedir. Herhangi bir yazılı belge olmadan tamamen sözlü olarak yapılan bu zorunlu mesai uygulaması çoğu zaman geç saatlere kadar uzamaktadır. Mesaiye bırakılan arkadaşlarımıza herhangi bir mesai ücreti verilmediği gibi, akşam yemeğine denk gelen bu saatlerde yemek yeme olanağı bile sunulmamaktadır.

Bu uygulama Anayasamızın angaryayı yasaklayan 18. Maddesi ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun fazla mesaiyi düzenleyen maddelerine aykırıdır. Üniversitemizdeki çalışma ilişkilerini zedeleyen ve iş barışını bozan bu uygulamanın bir an önce sona erdirilmesi konusunda gereğini arz ederiz.”

REKTÖRLÜK: MADDİ KATKI VERMEYİ PLANLAMAKTAYDIK

Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şubesi'nin gönderdiği e-posta üzerine, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü fazla mesai uygulamasına son verildiğini açıkladı.

"Sendikanızın, bizce sizin iradenizin ötesinde göndermiş olduğu bu mail ve sizlerin de bu konuda gönüllü olduğunuzu göstermemesi, bizim bu çalışmamızı sonlandırmamıza sebep olmuştur" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Göreve geldiğimiz yaklaşık üç haftalık süre içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Ailemizin tüm çalışanlarının memnuniyetini arttırmak üzere yoğun bir çalışma içine girerek gece gündüz çalışmaktayız. İlk günlerde siz çalışanlarımızın bilgi, tecrübe ve desteği çok önemliydi. Onun için sizlerden de zaten bir kaç gün içinde bitirmeyi planladığımız mesai sonrası, biraz daha çalışmanız ihtiyacı doğdu.

Sizlerin bunu gönüllü olarak ve üniversitemizin çıkarları doğrultusunda yaptığınızdan eminiz. Hatta bu çalışmalarınızın sonucunda sizlere imkanlarımızı zorlayarak maddi bir katkı vermeyi planlamaktaydık. Ancak sendikanızın, bizce sizin iradenizin ötesinde göndermiş olduğu bu mail ve sizlerin de bu konuda gönüllü olduğunuzu göstermemesi, bizim bu çalışmamızı sonlandırmamıza sebep olmuştur.

Bundan sonraki çalışma sürecimizi bu kapsamda değerlendirmenizi istiyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz."