2 Yunan askerine tahliye kararı

Sınırı geçtikten sonra tutuklanan 2 Yunan askerinin tahliye edilmesine karar verildi. Askerler tutuksuz olarak yargılanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Edirne'de, geçtiğimiz Mart ayında tutuklanan 2 Yunan askerinin, adli kontrol şartı olmadan tahliye edilmesine karar verildi. Kararla ilgili açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, "Bölgedeki dostluk, iyi komşuluk ve istikrarı güçlendirmeye yardımcı olacak bir adalet eylemidir" dedi.

Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapısı Karakolu'nda görev yapan Teğmen Angelos Mitretodis ile Astsubay Çavuş Dimitris Kouklazis, 1 Mart günü Türkiye tarafına geçti.

54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görev yapan askerin gözaltına aldığı 2 Yunan askeri, kar yağışı nedeniyle sınırı yanlışlıkla geçtiklerini söyledi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Yunan askerleri tutuklandı.

SAVCILIK: TUTUKLULUĞA DEVAM ORANTILI OLMAYABİLİR

Yunan askerler, bugün her ay düzenli olarak Sulh Ceza Hakimliği'nde görülen tutukluluk gözden geçirme duruşmasına çıkarıldı. Duruşmada Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın askerlerin tahliyesine yönelik yazısı okundu.

Savcılığın yazısında, "Suçun askeri yasak bölgeye girme suçu olduğu, telefonlar üzerinde tamamlanan inceleme ve tutuklu kaldıkları süre göz önünde alındığından tutukluluk halinin devamının orantılı olmayabileceği nazara alınarak şüphelilerin tahliyesine karar verilmesi talep edildiği anlaşılmaktadır" denildi.

Yunan askerler duruşmada eski savunmalarını tekrar ederek serbest bırakılmalarını istedi.

Edirne 2'nci Sulh Ceza Hakimliği dosyadaki delillerin toplandığını, Yunan askerlerinin sadece askeri yasak bölgeye girme suçu dikkate alındığında tutuklu kaldıkları sürenin ölçülü olmayacağını belirterek, herhangi bir adli kontrol şartı koymadan tahliyesine karar verdi.

ÇİPRAS: DOSTLUĞU GÜÇLENDİRECEK

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, tahliye kararıyla ilgili olarak, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Çipras, "Yunan askeri subayının serbest bırakılması, bölgedeki dostluk, iyi komşuluk ve istikrarı güçlendirmeye yardımcı olacak bir adalet eylemidir” ifadelerini kullandı. (EDİRNE/DHA)