'Kürdistan' toplu taşıma kartı sınır dışı ettirdi!

Üzerinde ‘Kürdistan’ yazılı ulaşım kartı bulunan mülteci hakkında sınır dışı kararı alındı. Mültecinin sınırdışı edilmek için Gaziantep'e yollandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir’de başta Basmane ve otogar olmak üzere kent genelinde, kimlik kontrolünden geçirilen ‘yabancılar’ın kimlik kartına veya başvuru belgesine el konulduğu, ardından üzerinin arandığı ve telefonundaki mesajlar, fotoğraflar ve sosyal medya mesajlarının incelendiği iddia ediliyor. ‘Sakıncalı’ bir şey tespit edilen mülteciler gözaltına alınarak emniyet birimine gönderiliyor. Buradaki işlemlerin ardından mülteciler Göç İdaresi ekipleri tarafından alıkonuluyor ve aynı gün içinde haklarında ‘terör’ ve ‘ Kamu güvenliğini bozma’ gibi gerekçelerle sınır dışı kararı çıkarılarak geri gönderme merkezine yollanıyor.

Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre, yakın zamanda İzmir’de bu şekilde alıkonulan Iraklı bir mülteci için aynı uygulama yapıldı. Üzerinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine ait toplu ulaşım kartı bulunan Iraklı mülteci işlemlerinin ardından Harmandalı’daki geri gönderme merkezine yollandı. Hakkında ‘terör’ gerekçesi ile sınır dışı kararı verilen mülteci burada uzun süren tutulduktan sonar Gaziantep’teki başka bir geri gönderme merkezine yollandı. Göç İdaresi'nin konuyla ilgili açıklama yapmamasından kaynaklı Iraklı mülteci ile ilgili ayrıntılı bir bilgiye ulaşılamadı. Sınır dışı yapılıp yapılmadığını ve geri gönderme kararına karşı dava açıp açmadığına dair henüz bir bilgi edinilemedi. Ayrıca, Iraklı mültecinin Avrupa’ya geçmek için Türkiye’ye gelmeyi tercih ettiği iddia edildi.

IKBY BAŞKANI BARZANİ TÜRKİYE’DE İDİ

Iraklı mültecinin Harmandalı GGM’de tutulduğu sıralarda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreni için Türkiye'deydi.

OHAL KHK’Sİ İLE DÜZENLENDİ

29 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin “Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler” başlıklı ikinci bölümünde 04.04.2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 3 ayrı maddesi değiştirildi. Düzenlemeye göre, kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturduğu düşünülen veya uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkisi olduğu değerlendirilerek sınır dışı kararı verilen ‘yabancılar’ için yargı süreci devre dışı bırakılıyor. Bu kişiler, idarenin kararına karşı açtıkları davanın sonuçları beklenmeden sınır dışı edilebilecek. Söz konusu Suriyeliler ise ‘güvenli’ olarak kabul edilen Türkiye’nin kontrolündeki Afrin’e gönderiliyor.