Alman yolcuya 'solcu musun' sorusu Meclis gündeminde

Yurtdışından Türkiye’ye giriş yapmak isteyen çok sayıda kişinin, ‘ihbar nedeniyle’ geri çevrilmesi ve geçtiğimiz günlerde havalimanındaki Alman yolcuya, "Solcu musun?" sorusunun sorulması Meclis gündemine taşındı. CHP milletvekilleri Çakırözer ve Antmen, İçişleri Bakanı Soylu'ya, "Bu işlemler kim ya da kimlerin talimatıyla yapılmakta?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'ye giriş yapan bir kişiye, "Solcu musun" denilerek geri gönderilmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakıözer, insanların seyahat hakkının engellenip engellenmediğini, 2002-2018 yılları arasında yıllar itibariyle Türkiye’ye kaç kişinin girişine izni verilmediğini sordu.

'KİMLERİN TALİMATIYLA YAPILIYOR'

CHP’li vekillerin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdikleri soru önergede 'Solcu musun' sorusunun hangi gerekçelerle sorulduğunu ve ülkeye alınmayanların kimler tarafından talimat verildiğini de sordu. Birgün'de yer alan habere göre, CHP’li Antmen, Soylu'ya şu soruları sordu:

- Son 5 yılda Türkiye’ye girişlerde kaç kişi geri çevrilmiş, kaçının pasaportuna el konuşmuş, kaçı gözaltına alınmıştır? Bu işlemler hangi gerekçelerle yapılmış ve bu kişilerin akıbetleri ne oldu?

- Gelen bir Türk vatandaşına ülkeye girişte “solcu musun?” sorusu yöneltildiği doğru mu? Doğruysa bu soruyu soran kişi ya da kişiler hakkında idari ve hukuki işlem başlatıldı mı?

- Herhangi bir yargı kararı olmaksızın kişilerin sınırdan geri çevrilmesi, gözaltına alınmasını doğru buluyor musunuz? Bu işlemler kim ya da kimlerin talimatıyla yapılmakta?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de konuya ilişkin soru önergesi verdi. Çakırözer konuya ilişkin, "Türk vatandaşı, yurtdışında yaşayan Türk uyruklu ve yabancı uyruklu kişilere Türkiye'ye giriş izni verilmemesi insan haklarına aykırı. Aynı zamanda Anayasamızın ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde güvence altına altına alınan 'seyahat özgürlüğü' hakkının da ihlal edilmesi" açıklamasında bulundu.

 'İZİN VERİLMEYENLER HANGİ ÜLKEDEN?'

Çakırözer, Soylu’ya şu soruları sordu:

- 2002-2018 yılları arasında yıllar itibariyle Türkiye’ye kaç kişinin girişine izni verilmedi? Kaçı Türk vatandaşı, kaçı Türk uyruklu ya da başka ülke vatandaşı? Türkiye’ye giriş izni verilmeyen kişiler hangi ülkelerdendir? Ülkeler bazında sıralaması nedir? Bu kişilerin kaçı hakkında alıkonulma, gözaltına alınma ya da hakkında bir işlem başlatılmıştır?

- Türkiye’nin ikili ilişkilerde sorun yaşadığı ülkelerde ya da o ülkelerde yaşayan Türkiye uyruklulara özellikle zorluk çıkarıldığı iddiaları doğru mu?

- Bu uygulamalardan dolayı Türkiye aleyhinde açılmış dava var mı? Bu davaların sonuçları ne olmuştur?