'Ankara'nın ekime kadar vakti var mı?'

Cumhuriyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş bugün köşesinde Brunson krizini ve ABD yaptırımlarını değerlendirdi. Aydıntaşbaş krizin çözümü için 12 Ekim'deki Brunson davasını işaret etti ve olası ekonomik hasarlar düşünüldüğünde Ankara'nın ekime kadar vakti var mı diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş tutuklu ABD’li rahip Andrew Brunson'ın bırakılmaması üzerine ABD'nin aldığı yaptırım kararını değerlendirdi. Aydıntaşbaş Brunson karşılığında Zarrab davasında 32 ay ceza alan Hakan Atilla pazarlığı yapıldığından bahsederken dün Türkiye'nin Brunson'u vermeye razı olduğunu ama bunu zamana yaymak isterken bugün yaptırım uygulanan ülke konumuna geldiğini belirtti.

Aydıntaşbaş Brunson ile ilgili Türkiye'nin hesap hatası yaptığını ifade ederken önümüzdeki günlerdeki diplomasi kanallarının da altını çizdi. Cuma günü Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo görüşmesini işaret eden yazar, krizle ilgili olası senaryoyu ise şöyle özetledi:

"Andrew Brunson serbest kalıp ülkesine dönecek, Hakan Atilla da Zarrab davasında aldığı 32 aylık cezanın kalan bölümünü çekmek için Türkiye’ye doğru yola çıkacak. İki taraf da bu takası kendi kamuoyuna bir ‘zafer’ olarak takdim edebilir.

Ancak bu ne zaman olacak? Ankara’nın ekime kadar vakti var mı? O zamana kadar ekonomi ne kadar hasar alacak? Türkiye yaptırım kararına karşı bir misilleme yapacak mı?"