4 soruda: ABD'nin yaptırım kararı ne öngörüyor?

ABD'nin Pastör Richard Brunson nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararında ne var? İki bakan bu karardan nasıl etkilenecek?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan yönetimi, Pastör Richard Brunson'ın serbest bırakılmamasını gerekçe göstererek tarihte ilk kez Türkiye'nin iki bakanına yaptırım kararı aldı. Peki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkındaki karar neyi öngörüyor? Bakanlara iddia edildiği gibi seyahat yasağı getirildi mi? Karar ne gerekçeyle alındı?

1- KARARI HANGİ KURUM ALDI?

Kararı açıklayan kurum, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC). Bu kurum, resmi sitesindeki tanıma göre, "Amerikan dış politikası ve ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda, yabancı ülkelere, rejimlere, teröristlere, uluslararası uyuşturucu kaçakçılarına, kitle imha silahlarının yayılmasıyla ilgili faaliyetlerde bulunanlara ve ABD'nin ulusal güvenliğine, dış politikasına veya ekonomisine yönelik tehditlere karşı, ekonomik ve ticari yaptırımları yönetiyor ve uyguluyor."

2- İKİ BAKANA NE GEREKÇEYLE YAPTIRIM UYGULANACAK?

Amerikan Hazine Bakanlığı'nın internet sitesine yüklenen kararda, iki bakanın 'Pastör Andrew Brunson'ın gözaltına alınmasından ve tutukluluğundan sorumlu kurumlarda önde gelen rolleri üstlendiği' belirtiliyor. Kararda, "Bu yetkililer, Türkiye'nin ciddi insan hakları ihlallerini uygulamaktan sorumlu hükümet kurumlarının liderleri olarak görev yapıyor" deniyor. İki bakanın da, 'yetkilileri ciddi insan hakları ihlallerinde bulunmuş kurumların başında bulunduğu' savunuluyor.

3- KARARIN ABD'DEKİ YASAL DAYANAĞI NE?

Yaptırımlar, 13818 sayılı başkanlık kararnamesine dayandırılıyor. Bu kararname, 'Ciddi İnsan Hakları İhlallerine veya Yolsuzluğa Karışan Kişilerin Malını Engellemek' başlığını taşıyor ve ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarını dayandırdığı Magnitsky Yasası çerçevesinde uygulanıyor. Bu yasa, ABD'nin insan hakları ihlallerinde bulunduğu gerekçesiyle başka ülkelerin yetkililerine yaptırım uygulamasını önünü açıyor.

4- İKİ BAKANA HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK?

Yaptırım kararı, ilk açıklandığında iddia edildiği gibi seyahat yasağı içermiyor.

Kararda Gül ve Soylu'nun,

  • Amerikan yargı yetkisi dahilindeki yerlerde bulunan herhangi bir malvarlığının bloke edildiği,
  • Amerikan yargı yetkisi dahilindeki yerlerde yeni malvarlığı edinmesinin bloke edildiği,
  • Amerikan vatandaşlarının genel olarak iki bakanla mali işlem yapmasının yasaklandığı belirtiliyor. (Dış Haberler)

ABD'den İçişleri ve Adalet bakanlarına yaptırım kararıABD'den İçişleri ve Adalet bakanlarına yaptırım kararı

Brunson krizinde Halkbank iddiası: Türkiye son anda şart koştuBrunson krizinde Halkbank iddiası: Türkiye son anda şart koştu