Leyla Güven: Adalet umudum yok

HDP Milletvekili Leyla Güven görüş yasağı ile ilgili "Türkü söylemek benim en doğal hakkımdır. Bu konuda da bir yasaklama yoktur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezaevinde şarkı söyledikleri gerekçesiyle görüş yasağı getirilen HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, trajikomik bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, adalet umudunun kalmadığını söyledi.

Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, kaldığı Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde çeşitli hak ihlallerine maruz kaldığını söyledi. Kelepçeyi kabul etmediği için göz ameliyatına götürülmeyen Güven’le aynı koğuşta bulunan kadınların söyledikleri şarkılardan dolayı "Gereksiz olarak marş söylemek veya slogan atmak"tan 30 gün süre ile ziyaretçi hakkından yoksun bırakıldı.

'TÜRKÜ SÖYLEMEK EN DOĞAL HAKKIM'

Güven ve kadın tutuklular, avukatları aracılığıyla Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti.  İfadelerine başvurulan tutuklu Elif Atdemir, yaptığı itiraz üzerine alınan beyanında slogan atmadıklarını, türkü söylediklerini belirterek, "İdarenin bu hususu kanıtlaması gerekir. Türkü söylemek benim en doğal hakkımdır. Bu konuda da bir yasaklama yoktur" dedi.

'TÜRKÜ SÖYLERİZ OYUN OYNARIZ'

Güven, yasağa dair verdiği beyanda, trajikomik bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Biz tutuklu insanlarız. Biz içeride hem türkü söyleriz, hem de oyun oynarız. Cezaevi idaresi kendi başına kalkıp bizim doğal duruşumuzla ilgili farklı iddialarda bulunuyor. Biz türkü söylemişsek ve bu türkülerin içerisinde Abdullah Öcalan ismi geçiyorsa bu suç olmamalıdır. Bu ülkede var olan demokrasi gereğince bu davranışın yanlış yorumlanmaması gerekir."

Abdullah Öcalan ile devlet arasında 2013 ile 2015 yılları arasında süren diyalog sürecini hatırlatan Güven, "Hükümetler değişebilir ancak kanunların değişmemesi gerekir. Benim tek istediğim kanundan, adaletten bir umudumun olmasıdır. Ancak şu anda kanundan, adaletten bir umudum yoktur. Bizim ceza infaz kurumunda yaptığımız davranışlar tamamen doğal bir davranıştır. Bunun suç olmaması gerekir. Bu davranışlar, sosyal yaşam gereği yapmış olduğumuz gelenek ve göreneklere dahil olan davranışlardır" diyerek karara itirazda bulundu.

MAHKEME KARARI ONADI

Mahkeme, şarkıda 'Serok Apo' ifadesinin yer almasını, 'örgüte övücü sözler sarf ettiklerinin duyulduğu' iddiasıyla Güven ile birlikte kadın tutuklular Elif Atdemir, Hilal Ölmez ve Menal Temel hakkında 30 gün süre ile görüş yasağı uygulanmasını onadı. Güven’in avukatı Cemile Turhallı Balsak, Kürtçe şarkı söylenmesine dönük açılan soruşturma ile verilen cezanın onaylandığını söyledi. Kanıt talebinde bulunduklarını ancak taleplerinin karşılanmadığını dile getiren Balsak, "Cezaevinin her tarafı kameralarla görüntülenir. Hatta ses kaydı bile alınır. Sonuç olarak herhangi bir görüntünün olmadığı söylendi. Ortaya kanıt konulmamasına rağmen ceza onaylandı" diye konuştu. (Kaynak: MA)