YÖK'ün 'ihraç itirazı' AYM'ye taşınacak!

YÖK’ün karşı çıktığı akademik personelin ihraç yetkisiyle ilgili düzenleme Meclis'ten aynen geçti. Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün, "Bir değişiklik yapılmazsa YÖK'e yeni bir görev verilmiş olur, YÖK de bunun gereğini yerine getirir" dediği düzenlemeyi CHP Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Valilere yeni yetkiler, gözaltı sürelerinin uzatılması ve 3 yıl boyunca kamudan ihraç gibi birçok düzenleme içeren teklif Meclis’ten geçti. Cumhurbaşkanının onayının ardından yürürlüğe girecek kanunu CHP, iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak.

Muhalefet partilerinin OHAL’i kalıcılaştıracağı eleştirilerine yol açan düzenleme OHAL KHK’ları ile yapılan ihraçlar konusunda kamu kurumlarına 3 yıl boyunca oluşturacakları komisyon aracılığıyla ihraç yetkisi veriyor. Bu çerçevede akademisyenlerin ihracı konusunda da YÖK yetkili kılınıyor.

YÖK KARŞI ÇIKTI, KOMİSYON GENEL KURUL'A BIRAKTI

YÖK yöneticileri komisyon görüşmelerinde, üniversitelerin ayrı bir tüzel kişilik olduğu gerekçesiyle bu yetkiye karşı çıktı. Yapılan atamalarda YÖK’ün yetkisi bulunmadığına dikkat çeken yöneticiler, “YÖK’ün, öğretim elemanlarının kamu görevlerinden ihracında yetkili kılınması ihraç kararlarının yerel ve uluslararası mahkemelerde savunulmasını da zorlaştıracaktır" uyarısında bulundu.

Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, YÖK’ün açıklaması için, “Önemli bir görüş hocam. Şimdi, burada biz bu işi karıştırmaya başlarsak içinden çıkamayız. Bunu değerlendirelim, arkadaşlar da değerlendirsinler, Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında bir önergeyle gerekirse bu konuda bir değişiklik yapılabilir, bu mümkündür” dedi.

DEĞİŞİKLİK YAPILMADI, YÖK'E YENİ GÖREV VERİLDİ!

Genel Kurul aşamasında konuyu CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir yeniden gündeme getirdi. Özdemir, YÖK’ün kararıyla ya da idare amirinin keyfi kararıyla ihraca YÖK yetkilerinin karşı çıktığını hatırlattı, bu doğrultuda bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını sordu. Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, bir değişiklik önergesi ile o maddenin değişebileceğini, ancak bu yapılmazsa o zaman YÖK'e yeni bir görev verilmiş olacağını, YÖK’ün de bunun gereğini yerine getireceğini söyledi. Köylü’nin açıklamalarının ardından maddenin görüşmeleri sırasında bir önerge gelmedi. Madde aynen geçti.

VİRGÜLÜN BİLE YERİNİ DEĞİŞTİRMİYORLAR!

İhraçların bu düzenlemeyle 3 yıl boyunca kanuni hale getirildiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir şunları söyledi:

“Kamuda çalışanlar, bakanlığa bağlı olmayan kurumlarda birim amirlerinin, bakanlığa bağlı kuruluşlarda bakan kanaati, değerlendirmesiyle bir terör örgütüne üyelik, iltisak gibi gerekçelerle ihraç edilebilecek. YÖK de aynı şekilde akademik, idari personelle ilgili ihraç kararı verebilecek. Üniversitelerde bir disiplin süreci işler zaten. Zaten bu var. Şimdi bir idari amire YÖK’e böyle bir yetki keyfiliğe yol açar. YÖK Başkanvekili de buna karşı çıktı. Komisyon Başkanı Genel Kurul’da bakılır dedi, ancak orada da sordum muhatap yok karşımızda. Biz tamamen kaldırılmasını istedik ama neticede bir muhatap bulamadık. Gelen teklif sahipsiz. Bir yerlerde hazırlanmış ve gelmiş. Yasa tepeden geldiği için korkuyorlar. Virgülünün bile yerini değiştirmiyorlar. İnisiyatif almıyorlar. Soru soruyoruz muhatap bulamıyoruz. Sonuç olarak madde geçti.”

AYM'YE TAŞINACAK

CHP’li Özdemir partideki hukukçularla da görüştüklerini bunu Anayasa Mahkemesi’ne iptal istemiyle götüreceklerini söyledi. Özdemir, “Bu konuyla çok ilgilendim ancak muhatap bulamadığımız için temel hak ve özgürlükleri kısıtladığı, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu gibi birçok gerekçeyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Başvuru dilekçesine YÖK’ün görüşünü de koyacağız” dedi.

Etiketler AYM ihraç YÖK itiraz