Munzur Festivali'nin yasaklanmasına tepki: Kararı kabul etmiyoruz, insanlarımız otobüslerle yola çıktı

Munzur Festivali'nin yasaklanmasına tepki gösteren Dersim Dernekleri Federasyon Başkanı Ali Haydar Ben, “Bu yasağı kabul etmiyoruz” dedi. Festival için farklı illerden yola çıkanlar olduğunu aktaran Ben, "İnsanlarımız otobüslerle yola çıktılar bile. Çeşitli illerden gelen insanlarımızla birlikte Seyit Rıza Anıtı’nın önünde yarın basın açıklaması yapacağız" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Tunceli Valiliği, 18'inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ni yasakladı. DEDEF Başkanı Ali Haydar Ben, Dersim halkının kültürüne, doğasına ve inancını sahip çıktığını göstermek için düzenlenen festivalin yasaklanmasını kınadığını söyledi.

Bu yıl, 26-29 Temmuz arasında yapılması planlanan 18’inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne valilik tarafından izin verilmedi. Geçtiğimiz yıl da yasaklanan festivalde, bölgenin doğal ve kültürel zenginlikleri öne çıkarılacaktı. Festival programında paneller, konserler, şiir dinletileri gerçekleşecekti. Ayrıca inanç mekanları ve şehrin ilçeleri ziyaret edilecekti.

'VALİ DEĞİŞTİ, ANLAYIŞ DEĞİŞMEDİ'

Festivalin yasaklanmasını değerlendiren Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Haydar Ben, “Bu yasağı kabul etmiyoruz” dedi. Festivalin geçen yıl da yasaklandığını hatırlatan Ben, şunları söyledi:

"Geçen yıl belediyeye kayyım olarak atanan vali, festival için harcanacak parayı öğrencilere burs olarak vermekten yana olduğunu söylemişti. Ancak yaptığımız görüşmelerden niyetinin festivali içeriğinden uzaklaştırmak olduğunu anlamıştık. Munzur Festivali halkındır ve halkın festivali olarak kalması gerektiğini söylemiştik. Vali değişti ancak festivale yönelik anlayış değişmedi. Valilik açıklamasında belirtilen yasaklama gerekçelerine katılmıyoruz ve kabul etmiyoruz."

Valilik Munzur Festivali'ni yasakladıValilik Munzur Festivali'ni yasakladı

'İNSANLARIMIZ YOLA ÇIKTILAR BİLE'

24 Haziran seçimleri nedeniyle festival hazırlıklarına geç başladıklarını anlatan Ali Haydar Ben, buna rağmen derneklerinin güçlü olduğu yerlerde yüzlerce insanın festivale katılmak üzere yola çıktığını belirtti.

En zor zamanlarda Munzur Festivali’nin gerçekleştirildiğini dile getiren Ben, “Bu festivalle doğamıza, kültürümüze ve inancımıza sahip çıktığımızı göstermeye çalıştık. Her yıl binlerce insan Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok ilinden Dersim’e geldi. Dersim’de yaşayan insanlarımıza yalnız olmadıklarını göstermeye çalıştık" dedi.

Açıklamadan festivale izin verileceğini düşüklerini ifaden eden Ben, "Bu yıl festivalin gerçekleşeceğine dair küçük de olsa bir umut vardı. Bu nedenle Batı illerinde yaşayan insanlarımız tatillerini festival zamanına göre ayarladı. Festival son dakikada yasaklandı ancak İstanbul, Kocaeli, Gebze, İzmir, Adana ve Mersin gibi illerden insanlarımız otobüslerle yola çıktılar bile" diye konuştu.

'LOKAL ETKİNLİKLER DÜZENLEYECEĞİZ'

Valiliğin yasak kararını eleştiren Ben, gelişmeler hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Biz ayın 13’ünde programı valilik ile paylaştık. Normalde program ve programın gerçekleştiği yerler üzerine bir müzakere yapılırdı. Ancak bunlar yapılmadı. Valilikten karar beklerken biz de festival programına son şeklini verdik. Bu arada valilikten yasakla ilgili açıklama yapıldı. Yasaklama gerekçesini kabul etmiyoruz. Munzur Festivali bölge halkının kültürüne, doğasına inancına sahip çıktığı bir festivaldir. Valiliğin festivali terörize eden açıklamasını kabul etmek mümkün değildir.”

Festivalin yasaklanmasına rağmen bazı etkinliklerin gerçekleşeceğini ifade eden Ben, “Çeşitli illerden gelen insanlarımızla birlikte Seyit Rıza Anıtı’nın önünde yarın basın açıklaması yapacağız. Daha sonra inanç yerlerimizi, gözeleri ziyaret edeceğiz. İlçelerimize gideceğiz, akrabalarımızla, dostlarımızla bir araya geleceğiz. Lokal etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi.