Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya kimdir?

Celal Uzunkaya, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Emniyet Genel Müdürüğü görevine getirildi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısıyken hakkında soruşturma açılan Uzunkaya'ya 3 ay 10 gün hapis cezası verilmişti. Yeniden yapılan yargılamanın ardından beraat eden Uzunkaya, "2009 sonunda Personel Dairesi bana bağlanmıştı. FETÖ istediği kişiyi istediği yere atayamayacaktı. İmzasız bir ihbar mektubu yazıp her yere yolladılar" demişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Celal Uzunkaya, 1975 yılında Polis Koleji'nden mezun oldu. 1978 yılında da Polis Akademisi'ni birinciliklerle bitiren Uzunkaya, aynı yıl Komiser Yardımcısı olarak Trabzon Siyasi Şube Müdürlüğü'nde göreve başladı.

Uzunkaya, Trabzon'un ardından 1982-1985 yılları arasında Hakkari'de, 1985-1991 yılları arasında da İzmir'de Siyasi Şube ve İstihbarat Şube Müdürlüklerinde görev yaptı.

1991-1995 yılları arasında Bursa'da Güvenlik Şube Müdürlüğü, 1995-1997 yılları arasında Artvin'de Hopa İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Artvin Asayiş Şube Müdürlüğü, 1997-2001 yılları arasında Bursa'da Asayiş Şube Müdürlüğü ve Trafik Hizmetlerinden Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcılığı yaptı.

30 Haziran 2001'de 1'nci Sınıf Emniyet Müdürlüğü'ne terfi eden Celal Uzunkaya, 2 yıl APK (Araştırma Planlama ve Koordinasyon) Uzmanlığı ve Polis Başmüfettişliği görevlerinde bulundu.

Uzunkaya, 2003-2007 yılları arasında 4 yıl süre ile Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, 2007-2010 yılları arasında da Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı yaptı.

Celal Uzunkaya, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atandıCelal Uzunkaya, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atandı

HAKKINDA HAPİS KARARI VERİLDİ, YENİDEN YARGILAMADA BERAAT ETTİ

Uzunkaya, 2009 yılında bir ihbar mektubunun ardından başlayan soruşturma kapsamında yargılandı. İrfan Erbarıştıran isimli kişinin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'nın adlarını kullanarak dolandırıcılık yaptığı iddia edildi.

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda İrfan Erbarıştıran'a 9 yıl 1 ay 5 gün, Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'ya da "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 3 ay 10'ar gün hapis verdi. ve erteledi. Gülcü ve Uzunkaya ile diğer 5 sanık hakkında verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından, 28 Aralık 2015'te bozuldu.

Yeniden görülen davada Celal Uzunkaya, Mustafa Gülcü, Cem Gülbeyoğlu, Fuat Çiriş ve Ergün Arar beraat etti. İrfan Erbarıştıran ise bu süreçte hayatını kaybetti.

Bu arada Uzunkaya, 2014 yılında İzmir Emniyet Müdürü oldu.

'FETÖ İSTEDİĞİ ATAMALARI YAPAMAYACAĞI İÇİN BANA KUMPAS KURDU'

Celal Uzunkaya, 15 Temmuz darbe girişiminden 5 ay önce yapılan bir söyleşide, davanın "FETÖ kumpası" olduğunu dile getirmişti. Uzunkaya, şunları söylemişti:

"2009 sonunda Personel Dairesi de bana bağlanmıştı. FETÖ artık istediği kişiyi istediği yere atayamayacaktı. İmzasız bir ihbar mektubu yazıp her yere yolladılar. FETÖ’nün o dönem başvurduğu en yaygın itibarsızlaştırma metodu buydu. Sonradan öğrendik ki kumpası hazırlayanlar zaten İzmir ayağındaydı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki abileriyle kurgulamışlardı."

'15 TEMMUZ'DAN ÖNCE OPERASYON HAZIRLIĞIMIZ ENGELLENDİ'

Uzunkaya, darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada, "FETÖ şüphelisi general ve subaylara" yapacakları operasyonun engellendiğini belirtti.

Uzunkaya, 28 Ağustos 2016'daki söyleşide, "'Askeri casusluk kumpas' soruşturması kapsamında, FETÖ terör örgütünün askeri yapısını, örgütsel irtibatlarını ortaya çıkarmak ve deşifre etmek için çalışmalar yürüttük. Bu aşamada, 100'ün üzerinde general ve subay düzeyinde asker için operasyon hazırlığımız oldu. Kamuoyunun kısmen bildiği şekli ile bu operasyonlarımız engellendi. Bir takım engeller oluşturuldu" demişti.

26 Ekim 2016'da Antalya İl Emniyet Müdürülüğü'ne atanan Celal Uzunkaya geçtiğimiz Nisan ayında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Müşaviri olarak görev olarak görevlendirildi. (HABER MERKEZİ)