Prof. Dr. Cevat Geray yaşamını yitirdi

Şehircilik uzmanı, Cevat Geray yaşamını yitirdi. Geray, geride çok sayıda eser bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanlarından olan Prof. Dr. Cevat Geray, 88 yaşında hayata veda etti.  12 Eylül sonrası görevine son verilen önemli akademisyenlerden olan Prof. Geray, haftanın belli günlerinde ders vermek için kaldığı huzurevinden üniversiteye gitmeye devam ediyordu. Öğrencilere yararlı olduğuna inandığı sürece derse girmeye devam etmek isteyen Geray, kendisi gibi yaş almış insanlara, dünyayla ilişkilerini kesmemelerini tavsiye ediyordu.

Cevat Geray: İstanbul’u bekleyen kaosturCevat Geray: İstanbul’u bekleyen kaostur

Geray, öğrenci hareketlerinin en yoğun olduğu dönemleri de içeren 1977-1982'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde dekanlık görevinde bulunmuştu. Geray'ın bu dönemde, öğrenciler arasında uzlaşıyı sağlamak için yaptıkları, daha sonra 'Efsane Dekan' isimli kitaba da konu oldu.

PROF. GERAY'IN ESERLERİ

Şehir Plânlamasının Başlıca Tatbik Vasıtaları (1960), Belediye Başkanları Hakkında Bir İnceleme (R. Keleş ile, 1962), Toplum Kalkınması Deneme Çalışmaları / Bünyan Örneği (1967), Küçük Belediyelerin Sorunları (Ruşen Keleş ile birlikte, 1969), Halk Eğitimine Giriş (1970),Türkiye’de Kentleşme (Ö. Şenyapılı, C. Talas, M. Kıray, R. Keleş, M. Çapar ile birlikte, 1971), Kent Toprakları (M. Kıray, İ. Tekeli, A. Sönmez, Y. Ular, K. İlâl, Y. İnkaya ile birlikte, 1973), Şehircilik: Sorunlar, Uygulama ve Politika (F. Yavuz ve R. Keleş ile birlikte, 1978), Kooperatifçilik Temel Bilgileri (der. 1985), Belediyecilik Eğitimi (C. Hamamcı ile birlikte, 1994), Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri Araştırması (R. Keleş, C. Hamamcı ve öbürleriyle birlikte, 1994), Kent Topraklarının Kamuya Kazandırılması (R. Keleş, C. Hamamcı, C. Emre ve A. Mengi ile birlikte, 1999), Belediye Kurulmasında Uyulacak Ölçütler ve Yöntem (2000)

(HABER MERKEZİ)