HDP Milletvekili Başaran: Valiler Teksas şerifi oluyor!

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, valilere tanınan yetkiyi eleştirdi. Başaran, “Valiye biz aslında ilin şefi olma özelliğini yüklüyoruz, yani Teksas’taymışız gibi şerif. İlin şefi isterse bir kişiyi ilin sınırlarına alır istemezse almaz” dedi. CHP Milletvekili Süleyman Bülbül de sübjektif, keyfi kullanıma açık olduğunu belirttiği yetkinin valiyi 12 Eylül dönemi sıkıyönetim komutanı yapacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Adalet Komisyonu’nda OHAL sonrası düzenlemeler içeren teklifin en çok tartışılan maddesi valilere verilen yetki oldu. 25 maddelik teklifin ilk maddesine göre valiler il sınırları içinde kamu düzeni ve güvenliğini bozacağı ya da bozacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hâllerde on beş günü geçmemek üzere giriş çıkışları sınırlayabilecek.

MAKUL ŞÜPHEDEN CİDDİ BELİRTİYE

CHP Milletvekili Zeynel Emre düzenlemedeki “ciddi belirti” ifadesine dikkat çekti, “Bir ara, “makul şüphe” ifadesi çok tartışıldı. Bu “ciddi belirti”den kastedilen nedir? Çünkü “ciddi belirti” kavramı her valiye göre değişebilecek bir kavram, bunun sınırını kanunun belirlemesi lazım. Bu hâliyle hukuki dayanaktan yoksun olduğunu düşünüyoruz, hukuk güvencesini ortadan kaldırmaktadır” dedi.

VALİYE TEKSAS ŞEFİ YETKİSİ

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da kanunun muğlak olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ucu açık bir tanım var yani valiye biz aslında ilin şefi olma özelliğini yüklüyoruz, yani Teksas’taymışız gibi şerif. İlin şefi isterse bir kişiyi ilin sınırlarına alır istemezse almaz."

VALİLERİ SIKIYÖNETİM KOMUTANI OLUR

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül de seçim bölgesi Aydın’da jeotermallere karşı, toprağa, insan sağlığına aykırı davranıldığından dolayı bir açıklama yapmak istediğinde Aydın Valisi kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi taşıdığında kendisini oraya sokmayacağını söyledi. Bülbül, “Bu subjektif yetki, bu takdir yetkisi, keyfî yetki valiye verilemez. Bu, valiye verilirse… Hep diyorsunuz ya, “kuvvetler ayrılığı: yasama, yürütme, yargı” siz valiyi 12 Eylül Dönemi sıkıyönetim komutanı yaparsınız” dedi.

Adalet Komisyonu’nda görüşülen 25 maddelik teklifin 13 maddesi kabul edildi. Teklifin görüşmesinin tamamlanmasının ardından 23 Temmuz Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda le alınması bekleniyor.