Türkiye'den İsrail'e tepki: Kanunu en sert biçimde kınıyoruz

Türkiye, İsrail'de kabul edilen "Yahudi Ulus Devleti" yasasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Kanunu en sert biçimde kınıyoruz" derken; Dışişleri Bakanlığı yasayı "işgale ve hukuk dışı uygulamalara kılıf" olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, İsrail parlamentosunda kabul edilen ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul eden "Yahudi Ulus Devleti" yasasına tepki gösterdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İŞGALE KILIF BULMAYI AMAÇLIYOR

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yahudi Ulus Devleti yasası evrensel hukuk ilkelerini ayaklar altına almakta ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin haklarını hiçe saymaktadır. Yasada İsrail’in işgal altında tuttuğu Kudüs’ün başkent olarak ilan edilmesi uluslararası toplum bakımından yok hükmündedir" denildi.

Yasa dışı Yahudi yerleşimleriyle ilgili düzenlemeye de tepki gösterilen açıklamada, "Aynı yasada BM kararlarıyla hukuk dışılığı defaten tescillenmiş yerleşimlerin teşvik edilmesi ise asla kabul edilemez" ifadeleri kullandı.

Yasanın "işgale ve hukuk dışı uygulamalara kılıf" olarak nitelendirildiği açıklama, şöyle devam etti:

"Yasada kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise çağdışı ve ayrımcı bir zihniyetin ürünüdür. İsrail Hükümeti tarafından Filistin’de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara kılıf bulunmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasaya uluslararası toplum tarafından da gerekli tepki gösterilmelidir."

İsrail, ırkçı 'ulus devlet' yasasını kabul ettiİsrail, ırkçı 'ulus devlet' yasasını kabul etti

KALIN: FİLİSTİN HALKINI VATANLARINDAN SİLME ÇABASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından açıklama yaptı. "Kanunu en sert biçimde kınıyoruz" diyen Kalın, yasayı "Filistin halkını kendi anavatanlarından yalnızca fiziksel olarak değil, yasal olarak da silme çabasını ifade eden ırkçı adım" olarak nitelendirdi.

Kalın'ın açıklamaları şöyle:

(HABER MERKEZİ)