Rahip Brunson için tutukluğa devam kararı

İzmir'de FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ABD'li rahip Andrew Brunson için tutukluluğuna devam kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - FETÖ soruşturmasunda tutuklu yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson'ın davası bugün görüldü. Davada rahip için yapılan tahliye başvurusu için ret kararı verildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından İzmir'de tutuklanan ve 'askeri ve siyasi casusluk' ve 'terör örgütü adına suç işlemek' ile suçlanan Papaz Brunson'ın avukatı duruşma öncesinde yaptığı açıklamada davada bugün tahliye kararı çıkabileceğini söylemişti.

NE OLMUŞTU?

Yirmi yılı aşkın süredir Türkiye'de yaşayan ve 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD'li protestan din adamı Brunson, 'Fethullah Gülen yapılanmasının üst düzey yöneticileriyle bağlantı kurmakla' ve 'PKK örgütünü desteklemekle' suçlanıyor. Brunson hakkında 'örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıla kadar, 'casusluk yaptığı' suçlamasından ise 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. ABD'li papazın tutuklanması Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın serbest bırakılması için Twitter'dan çağrı yapmıştı. "Onun için casus diyorlar. Ben ondan daha çok casusum" ifadesini kullanan ABD Başkanı, papazın 'ait olduğu mükemmel ailesine geri dönmesine izin verilmesini' umduğunu belirtmişti. Trmup, cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında da Brunson'ın serbest bırakılmasını istemişti. Hemen ardından ABD'deki 66 senatör de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ithafen yazdıkları mektupla, Brunson'ın tutukluluğuna son verilmesi için çağrıda bulunmuştu.

Trump yönetimi ayrıca, Brunson hakkındaki suçlamaların düşmemesi hâlinde Türkiye’ye karşı cezalandırıcı 'tedbirler' alabileceği sinyali vermiş, sonrasında ABD Senatosu Türkiye'ye F-35 satışını bloke eden tasarıya onaylamıştı. Tasarının gerekçesi olarak bazı Amerikan vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanması ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma hava savunma sistemleri almasından duyulan endişe dile gösterilmişti.