Adil Seçim Platformu: ASP uygulamasını seçim öncesinde denemedik

Adil Seçim Platformu'nun seçim raporunda, seçim uygulamasının 24 Haziran'dan önce denenmediği belirtildi. Raporda, "ASP uygulamasında seçim öncesinde deneme ve simülasyon çalışması gerçekleştirilmediğinden, olası aksaklıklar önceden telafi edilememiştir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin de aralarında bulunduğu 20 siyasi parti, meslek örgütü, dernek ve platformun yer aldığı Adil Seçim Platformu (ASP), 24 Haziran seçimleriyle ilgili raporunu açıkladı.

'KOD SORUNU İKİNCİ GÖNDERİCİ İLE GÖNDERİLDİ'

Raporda, Adil Seçim Mobil uygulamasında aksaklıklar yaşandığı belirtildi. Uygulamanın veri tabanının gerçek kişilerden oluşması için doğrulama kodu gerektiği belirtilen raporda, bazı kullanıcıların telefonlarına kod gitmediği aktarıldı.

Raporda, "Bu şikayetlerin ardından yapılan çalışmalar sonucunda bazı kullanıcıların doğrulama mesajı gönderen 6247 kodlu kısa mesaj göndericisinden mesaj alamadığı tespit edilmiştir. Bu sorun doğrulama kodunun, ikinci bir gönderici adı olan "ASP" isminden de gönderilmeye başlanmasıyla büyük oranda çözülmüştür" denildi.

'TUTANAK YÜKLEMEDE DEĞİL GÖNDERİLDİ BİLGİSİ ALIMINDA SIKINTI YAŞANDI'

Tutanakların sisteme yüklenmediği şikayetleri olduğu kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Tutanağı başarılı bir şekilde çekebilmesine rağmen gönderemediğinden şikayet eden kullanıcıların bir bölümünün tutanakları aslında gönderebildiği tespit edilmiştir. Yani sistemde yaşanan kısa süreli kesintiler büyük oranda tutanağın gönderildiği bilgisinin alınmasına engel olmuştur, tutanakların teslim edilmesi için büyük oranda bir engel teşkil etmemiştir. Burada dosyayı yüklediğini bildirme işleminde kısa süreli sıkıntılar yaşanmıştır."

Seçim gecesi 'Adil Seçim Platformu'nun sistemine ne oldu?Seçim gecesi 'Adil Seçim Platformu'nun sistemine ne oldu?

'ZAMANINDA AÇIKLAMA YAPILAMAMASI GÜVENİ SARSTI'

Raporda "Seçim Sonuçlarının Açıklanamamasına dair Özeleştiri" başlığı ile, platformun eksiklikleri paylaşıldı. Adil Seçim uygulamasıyla ilgili seçimden önce deneme ve simülasyon çalışmaları yapılmadığı belirtildi. Platforma yönelik güven kaybı yaşandığı kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"- ASP uygulamasında seçim öncesinde deneme ve simülasyon çalışması gerçekleştirilmediğinden, olası aksaklıklar önceden telafi edilememiştir. Bu sebeple de seçim sonuçlarını açıklamak konusunda toplumda yarattığı beklentiyi karşılayamamıştır. Belirtilen teknik aksaklıklar bir araya geldiğinde seçim günü murad edilen ve ilan edilen zamanda bu işlev yerine getirilememiştir.

- Anadolu Ajansı verilerine güvenilmemesi toplumda gözlerin Platforma çevrilmesine neden olurken, sonuçların zamanında açıklanamaması güven sarsıcı bir etki yaratmıştır. Platform kamuoyuna sonuçların açıklanmasını geciktiren eksiklikler ve teknik aksaklıklara dair zamanında bilgilendirme yapamamıştır. Zamanında bilgilendirme yapılamaması ise spekülasyonların güçlenmesine ve kaygı ortamının artmasına zemin sağlamıştır.

- Anadolu Ajansı sandık verilerini YSK’dan almamaktadır. Doğrudan sandık başından alarak sandık tutanağı, birleştirme tutanağı ve YSK teslimi gibi bir süreden tasarruf etmektedir. Dolayısıyla ASP başta YSK’ya alternatif olan modelini AA’ya alternatif hale getirerek hata yapmıştır. Bu noktada ASP AA ile farklılaşan yöntemini açıklamayı sürece dahil etmediği için telafi de edememiştir."

Raporda, platform bileşenlerinin güven kaybının giderilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için önümüzdeki süreçte çalışmaya devam edecekleri belirtildi.

Adil Seçim Platformu: Sitemizdeki sorunlar HDP sistemine saldırıdan kaynaklandıAdil Seçim Platformu: Sitemizdeki sorunlar HDP sistemine saldırıdan kaynaklandı

'GEÇERLİ OYLARIN YÜZDE 98,7 TEYİT EDİLDİ'

Raporda, Adil Seçim Platformu'nun, yurt içindeki sandıkların yüzde 99,6'sında, 415 bin sandık kurulu üyesi ve 295 bin müşahit görevlendirdiği aktarıldı. Sandık kurulu üyeleri müşahitlerin, kısa sürede ıslak imzalı tutanakları siyasi partilerin seçim merkezlerine ulaştırdığı ifade edildi.

Adil Seçim Plaftormu'nun, sandık kurulu üyesi ve müşahidinin bulunduğu sandıklarda tutanaklar ile teyit ettiği sonuçlar şöyle:

(HABER MERKEZİ)


RAPORUN TAMAMI: