CHP'li Sarıbal'dan Tarım ve Orman Bakanı'na sorular: Araziyi kime kiralayacaksınız?

CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal, yeni Orman ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tarım arazilerini kiraya verilebileceği sözlerini eleştirdi. Sarıbal, hükümetin tarım politikalarını eleştirirken; "Hangi verimli araziyi kime kiralayacaksınız?" sorusunu sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yeni hükümetin tarım politikasını ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'in geçtiğimiz günlerde arazilerin kiraya verilebileceği sözlerini eleştirirken çiftçinin içerisinde bulunduğu zor koşulları anlattı. Sarıbal, “Türkiye’nin verimli toprakları olduğu doğru ama her yıl binlerce hektar tarım arazisi, merası imara açılıp yok edilirken hangi münbit (verimli) araziyi kime kiralayacaksınız?” diye sordu.

'HANGİ VERİMLİ ARAZİYİ KİME KİRALAYACAK?'

Yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tarıma dönük konuşmalarını eleştiren Sarıbal, Pakdemir'e şu soruları sordu: “Türkiye’nin verimli toprakları olduğu doğru ama her yıl binlerce hektar tarım arazisi, merası imara açılıp yok edilirken hangi münbit (verimli) araziyi kime kiralayacaksınız? Çiftçi elindeki araziyi ekemezken, eken ürününü satamayıp tarlada bırakırken devletin münbit arazisini nasıl kiraya vereceksiniz? 2014 yılında 99 yıllığına Sudan’dan arazi kiralayan Türkiye, hangi verimli araziyi kime kiraya verecek? Böyle bir çelişki olabilir mi?”

'TARIM KESİMİ HER YIL KAN KAYBEDİYOR'

Çiftçinin artık üretim yapamadığını belirten Sarıbal, tarımın giderek yok edildiğini söyledi. Sarıbal şöyle devam etti: “Tarım girdi fiyatları almış başını gidiyor. Çitçi üretemiyor, ürettiğini satamıyor. Tarım kesimi her yıl kan kaybediyor. Kısa süre önce tarım alanında faaliyet gösteren bilgi şirketi Doktar, 81 ilde 3 bin 187 üreticiyle görüşerek yaptığı 'Çiftçinin Nabzı Araştırması'nda bu durumu belgeledi. Araştırmaya göre çiftçiler umutsuz olduklarını, para kazanamadıkları için çocuklarının da çiftçilik yapmasını istemediklerini belirttiler. Ürünleri tarlada kaldığı için yatırım yapamayan çiftçi üretimden kaçıyor, Sayın Bakan ise devletin verimli topraklarını kiraya vermekten bahsediyor.”

Yeni Tarım ve Orman Bakanı'nın yaklaşımının umut vermekten uzak olduğunu, tarım kesiminin acil bir şekilde yardıma ve desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Sarıbal son olarak şunları söyledi: “Tarım kesiminin acil yardıma, desteğe ihtiyacı var. Sayın Bakan ise başka bir ülkede yaşıyor gibi açıklamalar yapıyor. Anlaşılan o ki, köylü, çiftçi, üretici için yine umut başka bahara kaldı. Her derde deva diye sundukları tek adam rejiminin bakanlarının köylüye, çiftçiye, üreticiye umut verecek bir çabası, planı, programı yok” (HABER MERKEZİ)