Sinagog saldırısına 1 yıl sonra iddianame

İnsan Hakları Derneği'nin, Karaköy'deki Neve Şalom Sinagogu'na yönelik saldırıya ilişkin suç duyurusu üzerine savcılık iddianame hazırladı. Olayın üzerinden 1 yıl geçtikten sonra savcılık, öncülüğünü Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican'ın yaptığı grubun 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik, ibadethaneye zarar verilmesi, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçlarından yargılanmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mescid-i Aksa'da yaşanan gerilim bahanesiyle Karaköy'deki Neve Şalom Sinagogu'na yönelik taşlı saldırı, İHD'nin girişimleri sonucu dava konusu oldu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Sarıdere, iddianame hazırlayarak, Asliye Ceza Mahkemesi'ne sundu.

Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican ve beraberindeki bir grup, 20 Temmuz 2017'de Neve Şalom Sinagogu önünde toplanarak, eylem yaptı. Musevilere yönelik tehditkar ifadelerin de sarfedildiği olayda, sinagogun kapısına tekme atılarak, taşlı saldırıda bulunuldu. Ayrıca Mescid-i Aksa misillemesi gerekçesiyle sinagogun kapısına x-ray cihazı konuldu.

Bunun üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyeleri, saldırının ardından Alperen Ocakları üyeleri hakkında, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda davacı müşteki olarak Neve Şalom Seferad Sinagogları Vakfı ile Türkiye Hahambaşılığı Vakfı yer aldı.

Ayrıca İHD'den Ayşe Günaysu, Eren Keskin, Gülistan Yarkın, Işıl Su Erdoğan, Jiyan Kaya, Meral Çıldır ve Nurten Dayanan  müşteki olarak davaya müdahil oldu. Suç duyurusunda, Mican'ın 'Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar vermeye azmettirme, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemeye azmettirme' suçlarından yargılanması talep edildi.

'TEHDİTTE BULUNULDU'

Suç duyurusu üzerine başlatılan savcılık soruşturmasında ise Kürşat Mican öncülüğündeki bir grubun 20 Temmuz 2017'de sinagog önünde yürüyüş yaptığı belirtildi. Yapılan görüntü incelemesinde, Mican'ın "Nasıl orada bizim ibadet özgürlüğümüzü engelliyorsanız, biz de burada sizin ibadet özgürlüğünüzü engelleriz. Nasıl bugün burada durduysak yarın da gelir dururuz. Buradan içeri giremezsiniz, bunu mu istiyorsunuz?" dediğini belirten Cumhuriyet Savcısı Celal Sarıdere, grubun da bunun üzerine "Bir gece ansızın gelebiliriz" şeklinde bağırdığına iddianamede yer verdi. İddianamede bu açıklamanın ardından şüphelilerin sinagoga saldırdıkları, kapısına tekme attıkları ve ardından ellerindeki taşlarla kapıya zarar verdikleri anlatıldı.

Mican'ın ifadesinde İsrail'in Kudüs politikasını protesto ettiklerini, kendilerinin açıklamanın ardından ayrıldığını, saldırıyı gerçekleştiren kişileri tanımadığını söylediği aktarıldı.

İDDİANAME

İddianamenin sonuç bölümünde ise şu tespitler yer aldı:

"Şüphelinin öncülüğünü yaptığı grup ile sinagogun önünde yapılan basın açıklamasına müteakip sinagogun kapısına ve duvarlarına saldırıldığı, taş ve tekme atmak suretiyle zarar verildiği, toplu olarak dini ibadet ve ayin yapılmasının cebir ve şiddet kullanarak engellendiği, basın açıklaması ve yürüyüş ile halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla alenen tehditte bulunulduğu, ayrıca halkın farklı özelliklere sahip kesimlerinin kin ve düşmanlığa alenen tahrik edildiği sonucuna varılmıştır.

Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamından şüphelinin açıklamaları ile halk arasında korku ve paniğe neden olduğu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği, ibadethaneye zarar verilmesini ve inanç ve düşünce kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme suçlarına faili meçhul şüphelileri azmettirdiği anlaşıldığından, yargılamanın mahkemenizce yapılarak,  TCK 213/1, 115/1, 216/1, 153/1, 38, 53, 58. maddeleri uyarınac acezalandırılmasına karar verilmesi, kamu adına iddia ve talep olunur..."

(HABER MERKEZİ)