Emsal karar: Evine hırsız girdi, zararı site yönetimi ödeyecek!

İstanbul'da özel güvenlik bir sitede olmasına rağmen evine hırsız giren Ömer Sıddık Tatlıgül tazminat almaya hak kazandı. Site yönetimi ve güvenlik şirketi Tatlıgül'ün zararını karşılayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da özel güvenlikli sitedeki evine hırsız giren mühendis Ömer Sıddık Tatlıgül, zararının karşılanması için dava açtı. Yerel mahkeme sadece site yönetimini sorumlu tutarken, Yargıtay güvenlik şirketinin de kusurunun belirlenmesini isteyip kararı bozdu. Bilirkişi raporu sonrasında yerel mahkeme, zararı site yönetimi ile güvenlik şirketinin ortak ödemesine hükmetti.

Özel bir firmada çalışan Tatlıgül, söz konusu daireye 2012'de taşınmıştı. Ancak taşınmasından kısa süre sonra evine hırsız girdi ve televizyonundan parfümlerine, hemen tüm eşyaları çalındı. Tatlıgül, gerekli önlemleri almayan site yönetiminin sorumlu olduğu gerekçesiyle tazminat davası açtı. Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesi de gerekli güvenlik önlemlerini almadığı gerekçesiyle site yönetimini sorumlu tutarak Tatlıgül'e 3 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Kusurlarının bulunmadığını ileri süren site yönetimi ise kararın temyizi için Yargıtay'a başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, olaydan sadece site yönetiminin sorumlu olamayacağını, özel güvenlik şirketinin de sorumluluğunun bulanabileceğini, bu nedenle kusur oranlarının belirlenmesi gerektiğini belirterek kararı bozdu. Bozma kararına uyan yerel mahkeme, bu kez bilirkişiden rapor istedi, olay yerinde keşif yaptı, ardından da kararını açıkladı.

FAİZİYLE ÖDENECEK

Mahkeme, hırsızlık nedeniyle oluşan zararı, site yönetimi ile güvenlik şirketinin ortak ödemesine hükmetti. Kararla birlikte, 3 bin 500 TL olan zararın, 2012 yılından itibaren yasal faiziyle birlikte Ömer Sıddık Tatlıgül'e ödeneceği öğrenildi. (Haber Merkezi)