AİHM: 'Dolaylı örgüt üyeliği' fazla geniş

AİHM, DEHAP davasında Abdulcelil İmret'in başvurusunu karara bağladı. Türkiye, İmret'e 7 bin 500 Euro manevi tazminat ödeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kapatılan Demokratik Halk Partisi’nin (DEHAP) davasını karara bağladı. Batman Merkez İlçe Başkanı Abdulcelil İmret'in başvurusunu değerlendiren AİHM, Türk Ceza Kanunu’ndaki  (TCK) maddenin hukukiliğini tartıştı, aşırı geniş yorumlandığına hükmetti.

Bianet'in haberine göre, AİHM, İmret’in cezalandırılmış olduğu, TCK'daki 220/7 numaralı, "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır" hükmünü içeren madde için "öngörülemez olduğu ve aşırı geniş yorumlandığı" tespitinde bulundu.

İmret’in avukatı Erkan Şenses yaptığı açıklamada, "Ya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gibi bir üst merci kararıyla veya yasal değişiklikle çerçevesi net çizilmeli. Aksi durumda bu hükmün uygulandığı her davada öngörülemezlik hususu tartışılacak" dedi. Türkiye İmret’e, 7 bin 500 Euro manevi tazminat ile 2 bin 424 Euro mahkeme masrafı ödeyecek.