Karar: Ankara Üniversitesi'nin verdiği ceza hukuksuz

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Doç. Dr. Gülseren Adaklı'ya verilen cezayı iptal etti. Kararda, "Davacı hakkında tesis edilen ihtilafa konu 1/30 aylıktan kesme cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Doç. Dr. Gülseren Adaklı hakkında, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesiyken sendikanın e-posta grubuna gönderilen bir ileti nedeniyle açılan idari soruşturmada verilen ceza iptal edildi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4'üncü İdari Dava Dairesi'nin kararında, cezanın kanun maddesiyle örtüşmediği belirtildi. Kararda, "anılan cezanın tayininde hukuk devletinin temel ilkelerinden sayılan ölçülülük esasına ve hakkaniyet kurallarına uyulmadığı görülmüştür" denildi.

'ÖDETTİĞİ CEZALARI BU DÜNYADA İADE EDECEK'

Kararı sosyal medya hesabından değerlendiren Gülseren Adaklı, “Rektör Erkan İbiş'in kişisel çıkarı için kurumu kullanarak şahsıma açtığı soruşturmaya ve cezaya itiraz etmiştim, mahkeme beni haklı buldu! Bize ödettiği cezaların hepsini ama hepsini bu dünyada iade edecek!.” dedi.

4 Mayıs 2016'da tarihinde Adaklı’nın da üyesi olduğu Eğitim Sen’in Cebeci e-posta grubuna gönderilen kısa bir notta, Rektör İbiş’in Cebeci Kampüsü'ndeki fakültelere yönelik tutumunun hakkındaki yolsuzluk iddialarını savuşturma amacıyla ilgili olabileceği iddia ediliyordu.

Söz konusu yazışmaya ulaşan Erkan İbiş, Hukuk Müşavirliği aracılığıyla Adaklı’dan “yolsuzluk iddiası”yla ilgili elindeki bilgi ve belgeleri sunmasını istemiş, Adaklı ise avukatı aracılığıyla bu istemin usulsüz ve hukuka aykırı olduğunu bildirerek istemi yanıtsız bırakmıştı.

Bunun üzerine Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, “Rektöre saygısızlık” iddiasıyla soruşturma başlatmış ve 4 Temmuz 2016’da 1/30 oranında aylıktan kesim cezası vermişti.

'MAİL GRUBU İŞYERİ OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ'

İdari cezayı Ankara 2. İdare Mahkemesi’ne taşıyan Gülseren Adaklı’nın başvurusu, mahkeme tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine konuyu istinaf mahkemesine taşıyan Adaklı’nın başvurusu üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi 4'üncü İdari Dava Dairesi cezayı kaldırdı.

E-posta grubunun işyeri olarak değerlendirilemeyeceği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Davacı hakkında toplu mail ortamında yapıldığı anlaşılan olumsuz paylaşım nedeniyle tesis edilen 1/30 oranında aylıktan kesme disiplin cezası ile bu cezanın dayanağı kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde söz konusu paylaşımın işyeri olarak değerlendirilmesi mümkün olmayan kapalı mail grubunda gerçekleştirildiği, paylaşımda yer alan ifadelerin ise davaya konu cezanın dayanağı olarak gösterilen kanun maddesi ile örtüşmediği, ayrıca anılan cezanın tayininde hukuk devletinin temel ilkelerinden sayılan ölçülülük esasına ve hakkaniyet kurallarına uyulmadığı görülmüştür."

'HUKUKA UYARLILIK BULUNMAMAKTADIR'

"Bu durumda, davacı hakkında tesis edilen ihtilafa konu 1/30 aylıktan kesme cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır" denilen kararda, Gülseren Adaklı’nın ceza nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faizi ile birlikte ödenmesine hükmedildi.

Söz konusu soruşturmada verilen cezanın ardından 1 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan 672 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi ile Doç. Dr. Gülseren Adaklı’nın, üniversiteden ilişiği kesilmişti.