Seçmen erken yerel seçime ne diyor?

24 Haziran seçimleri geride kalırken, yerel seçimlerin de kasım ayında yapılacağı iddiaları gündeme geldi. Seçmen yeniden sandık başına gitme ihtimaliyle ilgili ne düşünüyor?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 24 Haziran seçimlerinden bir hafta sonra yerel seçim tarihinin öne çekileceği ve kasım ayında yapılacağı iddiaları gündeme geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yerel seçimin erkene alınmasının gündemlerinde olmadığını ama AK Parti, CHP ve MHP’nin anlaşması halinde bunun yapılabileceğini söyledi.

Muhalefet partilerinden de şimdilik erken yerel seçime itiraz eden olmadı. Peki 24 Haziran seçimlerinden kısa bir süre sonra yeniden sandığa gitmesi gündeme gelen seçmen ne düşünüyor? Olası bir erken seçim kararıyla ilgili sokağın nabzını tuttuk.

'SİYASETÇİLERİN HİÇBİRİNE GÜVENMİYORUM'

Erken yerel seçimle ilgili konuşmak istediğimiz kişilerin büyük çoğunluğu, “Siyaset konusunda konuşmayayım", "Başımıza bir iş gelir şimdi”, “Aman sakın adımı, ne iş yaptığımı yazmayın” diyerek ya röportaj talebimizi geri çevirdi ya da kişisel bilgilerini paylaşmak istemedi.

Sokak, 24 Haziran öncesine göre daha suskun ve insanlar daha da endişeli. Öte yandan erken seçime ilişkin, "Sandık koyulsun görevimizi yaparız", "Bir şeylerin sandıkla değişmeyeceğini görmedik mi?", " Siyasetçilerin hiçbirine güvenmiyorum" şeklinde kısa yanıtlar verenler de oldu. İşte seçmenin olası yerel seçimle ilgili değerlendirmeleri...

‘HÜKÜMET İÇİN DOĞRU, TÜRKİYE İÇİN YANLIŞ’

Yerel seçimin erkene alınmasını hükümet açısından doğru bulduğunu söyleyen ve isminin paylaşılmasını istemeyen bir akademisyene göre, bu karar hükümet açısından doğru olsa da Türkiye açısından yanlış.

Akademisyen şöyle konuştu, “Türkiye açısından tekrar yıpratıcı bir süreç olduğu kanaatindeyim. Bu yüzden doğru bulmuyorum. Büyük ihtimal Cumhur İttifakı bir şekilde seçimi öne almaya çalışacak. Ekonominin kötüye gittiği yönünde bir söylem var. Ekonomi daha da kötüye gitmeden yerel bir seçimle bunun olumsuz muhtemel etkilerini hedefleyebilirler. Ankara'da yaşadığım için gelecek olandan yeşil bir Ankara görmek isterim, çimlerde oturabileceğim bir yer görmek isterim ve her şeyden önce kaldırım istiyorum. Çok temel bir talep bu, kaldırım istiyorum. Ankara'da yürüyecek doğru düzgün bir kaldırım yok. Kaldırım olmadığı için motorlu taşıtlara bağımlı kalıyorsun. Bisiklet dahi kullanamıyor, yürüyemiyorsun. Kim gelirse gelsin temel talebim bu.”

'NE SEÇİMİ AĞABEY, YETMEDİ Mİ?'

Kendisini “ev hanımı” olarak tanıtan bir seçmen, "Ben mutfağımın derdindeyim, seçim beni ilgilendirmiyor" dedi.

Bir grup gence de yerel seçimlerin erkene alınması halinde oy kullanıp kullanmayacaklarını sorduk. “Ne seçimi ağabey yetmedi mi?” yanıtını veren gençler, “Bizi siyasete bulaştırma” dediler. Yerel seçimlerde olası adaylardan beklentilerine ilişkin ise grubun ortak talebi daha fazla sosyal etkinlik yapılması oldu.

Grup içerisinden bir lise öğrencisi, “En son bir belediye ne konseri ya da gençlerle ilgili bir festival yaptı? Sen hatırlıyor musun ağabey?” diye sordu.

'KARŞIMIZDA ACELECİ BİR İKTİDAR VAR'

Üniversite mezunu ve iş arayan genç bir kadın ise erken yerel seçim iddialarına ilişkin, “Karşımızda aceleci bir iktidar var. Her bir kaleyi aldıktan sonra diğerlerini de alabilmek için sabırsızlanıyor ama bu hizmet verme sabırsızlığı gibi durmuyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Seçim sonuçlarının ne olacağı beni ilgilendirmiyor. Beni motive eden şey her yeni seçim sürecinde ve gününde insanlarla bir araya gelerek toplu hareket etmek. Seçim günü kendi yaşam alanımın sınırlarını çizebildiğimi düşünüyorum. Seçimin erken ya da geç olması benim kendime biçtiğim rolü çok değiştirmiyor.

Her söylenilenilenin hemen kabul edilmesi beni rahatsız eden bir şey. Rahatsız edici olan ortaya atılan bir şeyin hemen kabul edilip içselleştiriliyor olması. Bazen muhalefet gerçekten muhalefet mi diye düşünüyorum. Öte yandan yeni göreve gelecek kişilerden beklentim şehir yaşamı içerisinde yeşil alanların arttırılmasıdır.”

'ANKARA BİTİRİLMEYEN METROLAR CENNETİ'

Tecrübeli bir esnafa göre ekonomik sorunlar varken seçimin erkene çekilmesi, hata. “Seçimin maliyetini düşünmek gerek. Zamanı gelince yapılmalı” diyen esnaf, sandığa gidip gitmeme konusunda kararsız olduğunu ifade etti.

Öte yandan Ankara’ya seçilecek belediye başkanından ulaşımla ilgili sorunları çözmesini isteyen esnaf, “İstanbul’a metropol diyoruz ama ulaşımı o kadar insana rağmen Ankara’dan kat kat iyi. Burası bitirilemeyen metro cenneti” diye konuştu.