Celalettin Can için tahliye kararı

78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ve aralarında HDP ve HDK yöneticilerinin bulunduğu 9 kişi tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  "Terör örgütü üyeliği" ve "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla 20 Şubat’ta tutuklanan 78’liler Girişimi Sözcüsü ve HDP PM Üyesi Celalettin Can’ın da aralarında bulunduğu 18 HDP yönetici ve üyesi ilk kez hâkim karşısına çıktı.

HDP eski Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Can Memiş ve diğer sanıkların ise tutukluluklarının devamına karar verildi.

Artı Gerçek'ten Nalin Öztekin'in haberine göre, duruşmada söz alan Metin İlan, kendisine yöneltilen suçlamaların tamamının telefon tapelerinden oluştuğunu belirterek, "Konuşmalarım illegal gibi suç unsuru sayılmış. Oysa ben 1996 yılından beri aynı numarayı kullanıyorum. Arnavutköy'de 2004'ten beri emlak bürom olmasına ve Arnavutköy'de evim olmasına rağmen kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklu bulunuyorum. Bunca zamandır haksız bir şekilde tutukluyum. Beraatimi istiyorum" dedi.

'GİZLİ SAKLI KONUŞMAM YOK'

Daha sonra söz alan Nevzat Yılmaz ise HDK çalışanı olmadığını sadece HDP'nin seçim çalışmalarında yer aldığını kaydetti. Yılmaz, kendisine ait olmayan bir numarada yapılan konuşmaların kendisininmiş gibi gösterildiğini ifade ederek tahliyesini istedi.

HDP üyesi olduğunu dile getiren Vahit Dalgıç da, 20 yıl boyunca Ziraat Bankası'nda çalıştıktan sonra emekli olduğunu aktararak, "Telefonla konuştuğumda 'dinleniyorsunuz' mesajı gelmesine rağmen konuşmama devam ediyordum. Çünkü benim gizli saklı bir konuşmam yok. Ben devlet memuru olduğum için neyin suç olduğunu biliyorum. Sağlık sorunlarım var. Bu yüzden tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Atilla Şair de, HDK'nin toplumsal kesimlere açık ve farklı kurumların kendilerini özgürce ifade ettiği demokratik bir platform olduğunu söyledi. Eş Sözcülerinin HDP'den milletvekili seçildiğini hatırlatan Şair, "Telefon konuşmalarının tamamı HDP Beykoz İlçe Örgütü'nün periyodik çalışmalarıyla ilgili. İddianame zorlama bir iddianame" diyerek tahliyesini istedi.

9 KİŞİYE TAHLİYE KARARI

Celalettin Can, Abdulsalam Yulcu, Erhan Sarıkaya, Vahit Dalğıç, Filiz Yılmaz, Gonca Yangöz, Mehmet Şamil Altan, Nevzat Yılmaz ve Taylan Talaş'ın adli kontrol ve yurtdışına çıkma yasağı şartıyla tahliyelerine karar verdi.

9 KİŞİNİN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMI KARARI

Atilla Şayir, Bedia Aydemir, Can Memiş, Gülistan Aydın, Gülsen Biter, Hasan Hüseyin Gençer, Metin İlan, Suphi Yıldız ve Taylan Urun'ün tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.