Mezunlar seslendi: Mimar Sinan'dan uzak durun!

Tahliye kararının ardından Mimar Sinan Üniversitesi'nden mezun olan, çalışmalarıyla üniversitenin tarihi birikimine katkıda bulunan sanatçılardan Ediz Hafızoğlu, Cüneyt Uzunlar, Ercüment Orkut, Türkü Turan, Özge Ulusoy, Güven Kıraç ve Akasya Asıltürkmen ile konuştuk. Karar karşısında büyük üzüntü yaşadıklarını belirten sanatçılar tahliyeden bir an önce vazgeçilmesini talep ettiler. Türkiye sinemasının önemli isimlerinden Güven Kıraç, "Mimar Sinan ismi çok büyüktür" diyerek okulun tarihine vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 32 yıldır Dolmabahçe Sarayı müştemilatındaki Baltacılar Dairesi’nde hizmet veren 136 yıllık Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı tahliye tehdidi ile karşı karşıya. Üniversite rektörlüğüne Pazartesi gününe kadar binayı boşaltmaları için tebligat gönderildi. Beşiktaş Kaymakamlığı'na da binanın boşaltılmaması durumunda; salı günü binanın elektrik ve suyunun kesilmesi ve polis eşliğinde tahliye işlemlerinin başlatılması için talimat gitti.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dokuzuncu İdare Dava Dairesi’ne yapılan itirazın gerekçe gösterildiği talimat yazısında, binanın 'müze olarak hizmet vereceği' gerekçesi gösterildi. Ancak asıl nedenin konservatuvara komşu durumundaki Başbakanlık Ofisi’nin genişletilmesi olduğu iddia edildi. Konservatuvarın boşaltılması ile genişletilecek ofisin, 24 Haziran’dan sonraki olası bir AK Parti iktidarında Cumhurbaşkanlığı ofisi olarak hizmet vereceği öğrenildi.

Mimar Sinan’a tahliye tehdidi: Çıkmazsanız elektriğinizi keseriz!Mimar Sinan’a tahliye tehdidi: Çıkmazsanız elektriğinizi keseriz!

Bir buçuk yıldır binanın akıbeti ile ilgili dava sürecinin devam ettiğini, süreç içerisinde defalarca Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı'yla irtibata geçtiklerini belirten Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız gelişmeye tepki gösterdi. Karara çok sayıda isim de tepki gösterdi. Aralarında oyuncu Meltem Cumbul ve Barış Atay, müzisyen Hayko Cepkin ve İrfan Alış'ın da bulunduğu isimler, "Çıkmıyoz" hashtag'iyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Devlet Konservatuvarı Mezun ve Öğrencileri'nin hazırladığı bildiriyi paylaştı.

Mimar Sinan tahliyesine tepki: ÇıkmıyozMimar Sinan tahliyesine tepki: Çıkmıyoz

TBMM'den Mimar Sinan Üniversitesi açıklaması: Biz verdik, biz alırız!TBMM'den Mimar Sinan Üniversitesi açıklaması: Biz verdik, biz alırız!

TBMM'DEN AÇIKLAMA: GEÇİCİ TAHSİS EDİLMİŞTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesinin tahliyesi hakkında Mimar Sinan Üniversitesi'nin yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Açıklamada, "Mimar Sinan Üniversitesi tarafından gerçeğe tamamen aykırı ifadelerle kamuoyunun yanlış yönlendirilme gayreti üzerine açıklama yapılması gereği duyulmuştur" denilerek tashihin zaten geçici olduğu ifade edildi.

Tahliye kararının ardından Mimar Sinan Üniversitesi'nden mezun olan, çalışmalarıyla üniversitenin tarihi birikimine katkıda bulunan sanatçılardan Ediz Hafızoğlu, Ercüment Orkut, Türkü Turan, Cüneyt Uzunlar, Özge Ulusoy, Güven Kıraç ve Akasya Asıltürkmen ile konuştuk. Karar karşısında büyük üzüntü yaşadıklarını belirten sanatçılar tahliyeden bir an önce vazgeçilmesini talep ettiler. Oyuncu Güven Kıraç da, "Mimar Sinan ismi çok büyüktür" diyerek okulun tarihine vurgu yaptı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Devlet Konservatuvarı 1985 yılından beri bu binada hizmet veriyor.

EDİZ HAFIZOĞLU: Dünyanın en saçma işi... Mimar Sinan konservatuvarı Türkiye'nin en önemli müzik okullarından biri. 'AKM yapıyoruz' diyorlar ama bütün sanat alanlarını yıkıyorlar. Mimar Sinan Üniversitesi'ndeki yıkıma Pandomim bölümünü kapatarak başladılar. Yaptıkları açıklamadaki 'Biz verdik, biz aldık' anlayışı kabul edilemez.

Ediz Hafızoğlu

ERCÜMENT ORKUT: Üzüntümü kelimelerle ifade etmek çok güç... Mimar Sinan Üniversitesi,  Türkiye'de Paris ekolünde eğitim veren bir okul. Okulda yetişmiş sanatçılar işini hep en iyi yapan sanatçılardır. Övündüğümüz bir durumdur Mimar Sinanlı olmak ve alınan bu karar kabus gibi... Yer göstermeden tahliye etmek istiyorlar. Bu okulda altı yaşında otuz yaşına kadar öğrenciler bulunuyor. Öğrencilerin sınav tarhiler var ve bu umursamazlıkla bir yıllık emekleri hiçe sayılıyor. Günümüz şartlarında maalesef böyle durumlar oluyor ama öğrencileri sokağa atmayın! Bu zulüm nedir? Burası devletin üniversitesi, kapıya atamaz!

Dün albüm kaydımız bitti, haberi aldık ve büyük üzüntü yaşadık. Bizi yetiştiren okulu sokağa attılar!

Ercüment Orkut

TÜRKÜ TURAN: Umarım bir an önce bu hatadan dönerler.

Türkü Turan

ÖZGE ULUSOY: Yer tahsis edilmeden boşaltılması çok üzücü. Yetkililerin gereğini yapmasını ümit ediyorum.

GÜVEN KIRAÇ: Sivri dilden muzdarip olduğumuz bu günlerde kaygılı ve tedirgin olduğumuz bilinmeli. Kalbimiz Mimar Sinan'da... Mimar Sinan ismi çok büyük; yaptığı sanat eserleri, çalışmaları çok kıymetli. Buna uygun davranılmalı.

Güven Kıraç

AKASYA ASILTÜRKMEN: Şoktayım! Böyle köklü bir kurumun herhangi bir yer gösterilmeksizin tahliye edilmesi kabul edilemez. Bunda kasıt ararsak abartmış olmayız. Seçim arefesinde sanatçıları galeyana getirmeye çalışıyorlar. Amaçlarına ulaşamayacaklar. Bizler aklı selim insanlarız.

Bu tahliye kararı başkalarıyla karıştırılmamalı. Şu an eğitim devam ediyor. Sene sonu sınavına hazırlanan öğrenciler var. Türkiye tarihinde önemli bir yeri olan okulun bu duruma düşürülmesinde kasıt aramakta bir beis yok. Tüm Türkiye vatandaşları bu duruma tepki göstermeli.

Akasya Asıltürkmen

CÜNEYT UZUNLAR: Sanat kurumları ve sanat eğitim kurumları hakkında değerlendirme yapabilmemiz için açık kalmaları gerekiyor ama anlaşılıyor ki söz konusu olan değerlendirme falan değil; ülkenin hayat damarlarını parçalamak! Güzel sanatlar liselerinden DTCF'ye MSGSÜ'ye, AKM'den diğer tarihi devlet tiyatrosu sahnelerine, tiyatrocuların gözaltına alınmasından, oyunların, filmlerin engellemesine dek geniş çaplı organize bir saldırı altındayız. Sanatçının (toplumsallığı dolayısıyla siyaseti) öteleyecek bir bireysellik tercihi ile tam zıddı bireyi yadsıyan katı toplumculuk da bu operasyonu destekledi. Yaşasın yaratıcı, çoklukçu mücadele.

Cüneyt Uzunlar