Eşi doğum yapan erkeklere 30 gün izin hakkı toplu sözleşmeye girdi

Şişli Belediyesi ile DİSK/Genel-İş Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesi kadın çalışanlara sağladığı sosyal haklarla öne çıktı. Toplu iş sözleşmesinde bir ilke imza atıldı; eşi doğum yapan erkeklere 30 gün izin hakkı tanındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şişli Belediyesi ile DİSK/Genel-İş Sendikası arasında imzalanan yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi, Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü ve DİSK Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından imzalandı. 2018-2020 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesinde toplumsal cinsiyet eşitliği acısından önemli gelişmeler kaydedilirken, çalışanların sosyal haklarında da iyileşmeler yer aldı.

Sözleşme Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı Mahmut Şengül, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Canan Güllü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, Kadınlarla Dayanışma Vakfından Papatya Bostancı ve Ayşe Yetmen, Ka-Der Başkanı NurayKaraoğlu, Profesyonel İş Kadınları İstanbul Başkanı Aylin Olsun, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği Program Koordinatörü Zelal Ayman, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan Yasemin Temizarabacı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz ile Şişli Belediyesi çalışanlarının katıldığı bir törenle imzalandı.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NDEN KADINLARA DESTEK

Şişli Belediyesi kadınların iş hayatında daha aktif rol alması ve sosyal hayata daha özgür katılmalarına destek olmak amacıyla toplu iş sözleşmesinde yer alan çalışma koşullarında hem ekonomik hem de sosyal haklar açısından önemli iyileştirmelere gitti.

Çalışma yaşamında kadın erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla Türkiye’de bir ilki hayata geçiren Şişli Belediyesi eşi doğum yapan işçiye 4857 sayılı İş Kanunu’ndan kaynaklanan izinler dâhil olmak üzere 30 gün izin hakkı tanıdı.

“Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği” maddesine göre eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşının yüzde 50’sinin bir yıl süreyle eşine ve çocuğuna ödenmesi sözleşmede yer aldı. Yasaya göre, 4 ay olarak düzenlenen doğum izni yeni toplu iş sözleşmesinde 8 aya çıkarıldı.

Sözleşmede yer alan “Sosyal Haklar” maddesiyle, Şişli Belediyesi çalışanlarının, belediyeye ait kreşlerden yüzde 50 indirimle yararlanmaları kararlaştırıldı. Daha önce doğum yapan kadına bir kereye mahsus olmak üzere ödenen 500 TL doğum parası yeni sözleşmeyle 1000 TL’ye çıkarıldı.

Şişli Belediyesi’nde çalışan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde 1 gün izinli. Kadınların bugüne özel aldıkları 600 TL ikramiye den 800 TL’ye çıkarıldı.

Toplu İş Sözleşmesi’nin imza töreninde konuşan Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü sözleşmeye imza atmaktan büyük bir gurur duyduğunu belirterek, “Bu sözleşmede yer alan ve özellikle kadın çalışanlarımızı ilgilendiren kimi sosyal hakların, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine destek olacağına inanıyorum” dedi.

Toplu Sözleşme imza töreninde konuşma yapan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aile Eğitimleri Birimi Direktörü Hasan Deniz, Türkiye’de Babalık Araştırması’na göre babaların gün içinde ortalama 9 saat 20 dakikalarını işte geçirdiklerini hatırlatarak “Oysa babaların yüzde 21’i çalışma saatlerinin çocuklarına vakit ayırabilecekleri şekilde düzenlenmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Araştırma ayrıca; babalık izni ile olumlu babalık davranışları arasında güçlü bir bağlantı olduğunu da gösteriyor” dedi.

Babaların çocuklarının gelişimine katkıda bulunmalarını ve sorumluluk üstlenmelerini teşvik edecek her türlü uygulamanın büyük bir önem taşıdığını belirten Hasan Denizkonuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün burada çocuğun bütüncül gelişimi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması için bakımı ile ilgili her türlü sorumluluğu babaların da üstlenmesine yönelik önemli bir örneğin hayata geçirildiğine tanık olduk.Şişli Belediyesi’ni ve Genel-İş Sendikası’nı bu yönde değişimin öncüleri oldukları için kutluyoruz. Bu adımı, AÇEV olarak “ilgili babalık” alanında yürüttüğümüz farkındalık çalışmalarının somut bir kazanımı olarak görüyor ve atılacak yeni adımlara öncü olmasını diliyoruz.”

2018-2020 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN BAZI KAZANIMLARI

Toplu iş sözleşmesinde 28 Şubat 2018 tarihinde işbaşında bulunan Kent-yol işçilerinin gündelik ücretleri 1 Mart 2018 tarihinden itibaren ilk altı ay geçerli olmak üzere yüzde altı zam yapılarak günlük ücret tabanı net 87 TL’ye yükseltildi. İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre 01.09.2018 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde altı, 01.03.2019 tarihinden geçerli olmak üzere de yüzde 11 oranında zam yapılacak.

- 1 Mayıs’ta tüm çalışanlara 750 TL ikramiye.

- Fazla çalışan işçiye ücreti yüzde 100 zamlı ödenecek. Gece çalışmaları için ödenecek ücret ise normal çalışma ücretlerinden yüzde 25 fazla olacak.

- İşçilere, fiilen çalıştıkları günlerde sözleşmenin birinci yılında günlük net 30 TL yemek yardımı yapılacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise yemek bedeli ücret zammı oranında arttırılacak.

- Sendika üyesi işçilere Ramazan ve Kurban bayramlarında ayrı ayrı verilen 300 TL bayram yardımı parası 450 TL’ye çıkarıldı.

- Senede bir kereye mahsus olmak üzere verilen yakacak yardımı 400 TL iken 550 TL oldu.

- Çalışanlara giyim yardımı olarak verilen 500 TL yeni sözleşmeyle 750 TL’ye çıkarıldı. Aynı zamanda, sözleşmenin ikinci yılında giyim yardımı ikinci yıl ücret zammı oranında arttırılacak.