'792 seçmen bulunan Lüksemburg'da 9 bin oy' kullanıldığı doğru mu?

Sosyal medyada yayılan ve 11 binden fazla kişinin paylaştığı "792 seçmenin bulunduğu Lüksemburg’da 9 bin 729 oy kullanıldığı" iddiası doğru mu? Yanıt teyit.org'dan geldi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada yaygın bir biçimde paylaşılan iddiaya göre 792 kayıtlı seçmenin bulunduğu Lüksemburg’da 9 bin 729 oy kullanıldı. İddia bir Facebook sayfasında 11 bin 600’ün üzerinde kişi tarafından paylaşıldı.

teyit.org’dan Mert Can Yılmaz'ın Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) edindiği bilgilere göre 24 Haziran seçimlerinde oy kullanmak üzere Lüksemburg’daki sandıklarda kayıtlı kişi sayısı 778. Öte yandan bu seçimlerde Lüksemburg’da kullanılan oy sayısının 9 bin 729 olduğu iddiası doğru değil. Lüksemburg Büyükelçiliği tarafından bu sayı 10 bin 190 olarak belirtilirken, teyit.org’un YSK’dan edindiği bilgilere göre 24 Haziran seçimleri kapsamında ülkede kullanılan toplam oy sayısı 10 bin 243.

2017 Referandumu sonrasında da Lüksemburg’da benzer bir durumla karşılaşılmıştı. 2017’de gerçekleştirilen referandum sonrasında da Lüksemburg’da kullanılan oy sayısı bir çok haber sitesinin dikkatini çekmiş, Lüksemburg’ta kayıtlı seçmen sayısının 571 olmasına rağmen oy kullanan kişi sayısının 9 bin 729 olduğu belirtilmişti.

Bu analizde değerlendirilen iddia kapsamında dile getirilen 9 bin 729 sayısının da geçtiğimiz seçimde karşılaşılan bu durumla bağlantılı olduğunu düşünmek mümkün. Öte yandan 16 Nisan 2017 referandumu sonrası YSK tarafından paylaşılan verilere baktığımızda belirtilen sayılarda bazı küçük farklılıklara rastlıyoruz. YSK verilerine göre 2017 referandumunda Lüksemburg’da kayıtlı 571 seçmen içerisinden 371’i bu ülkede oy kullanıyor. Buna ek olarak farklı ülkelerde seçmen olarak kayıtlı olan 9 bin 258 kişi de Lüksemburg’da oy kullanıyor. Sonuç olarak toplamda 9 bin 629 seçmen Lüksemburg’da oy kullanmış.

SEÇMEN DİLEDİĞİ ÜLKEDE OY KULLANABİLİYOR

Ülkede kayıtlı seçmen sayısından daha fazla oy kullanılmış olmasının nedeni ise yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenin dilediği ülkedeki sandıkta oy kullanabiliyor oluşu. Bu durum, 15 Şubat 2017 tarihinde YSK tarafından alınan 101 numaralı kararın 6. maddesinde “yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy verme günlerinde bulundukları yerlerdeki temsilciliklerde kurulan sandıklarda da oy kullanabileceklerine” karar verildiği şeklinde ifade ediliyor.

Benzeri bir duruma 2017 referandumu sonuçları arasında Singapur’da da rastlamak mümkün. Ülkede kayıtlı seçmen sayısı 604 iken toplamda 646 oy kullanıldığı göze çarpıyor. Bu oyların 326’sı Singapur’da kayıtlı seçmenden gelirken 320’si diğer ülkelerde kayıtlı olan seçmen tarafından kullanılmış. Lüksemburg’a dönersek o dönem Hürriyet’in yaptığı bir habere göre Fransa ve Almanya’da yaşayan bazı seçmenler bulundukları yere daha yakın olduğu gerekçesiyle Lüksemburg’ta oy kullanmış.

18 Haziran 2018 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Lüksemburg Büyükelçiliği’nin resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamaya göre 24 Haziran seçimleri kapsamında Lüksemburg’da toplamda 10 bin 190 oy kullanıldı. YSK’dan edinilen bilgilere göre ise ülkede kullanılan toplam oy sayısı 10 bin 243. Oy kullananlar arasında yalnızca 515 kişinin Lüksemburg’da kayıtlı olduğu belirtiliyor. Ülkede oy kullananların nerelerde kayıtlı olduğu verisi incelendiğinde başı çeken yerlerin 6 bin 502 seçmen ile Strasburg (Fransa) ve  bin 741 seçmen ile Mais (Almanya) olduğu görülüyor.

Bu durumu geçtiğimiz referandumda karşılaşılan durumla benzer bir biçimde değerlendirmek mümkün. Nitekim T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın internet sitesinde de görülebileceği üzere bu seçimde de geçtiğimiz seçimdeki karar sürdürülüyor: “Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımız, bağlı bulundukları konsolosluk şartı aranmaksızın diledikleri ülke, temsilcilik ve gümrük kapılarında oylarını kullanabilecek.”

Özetle, "792 seçmenin bulunduğu Lüksemburg’da 9 bin 729 oyun kullanıldığı"na yönelik sosyal medya iddiası hem doğru hem değil. Doğru çünkü seçmene tanınan istediği ülkede oy kullanma hakkı nedeniyle bir ülkede kullanılan oy sayısı kayıtlı seçmen sayısına eşit olmak durumunda değil. Yanlış çünkü Lüksemburg'da kullanılan oy sayısı 9 bin 729'un da üzerinde: YSK’ya göre Lüksemburg’da kayıtlı seçmen sayısı 778, oy kullanan seçmen sayısı ise 10 bin 243. Lüksemburg Büyükelçiliği ise bu sayıyı 10 bin 190 olarak duyuruyor.

24 Haziran seçimleri kapsamında ülkedeki sandıklarda 9 bin 729 kişinin oy kullandığı bilgisinin ise doğru olmadığını söylemek mümkün. Bu sayının 2017’de gerçekleşen referandumda Lüksemburg’da kullanılan oy sayısı olduğu görülüyor. (Kaynak)