Gökten yağan 'stok' ahtapotmuş!

Çin'de geçen hafta yaşanan fırtınada gökten ahtapot düştüğünü gösteren fotoğrafın sahte olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de geçen hafta yaşanan ve fırtınada 'gökten ahtapot yağdığını' gösteren fotoğrafın sahte olduğu ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın, Çin’in doğusunda bulunan Qingdao’da meydana gelen fırtınada gökten düşen bir ahtapotu gösterdiği iddia edilmiş ve fotoğraf HaberTürk, Cumhuriyet, Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak, TGRT, Milliyet ve Star çok sayıda gazete ve bazı internet siteleri tarafından kullanılmıştı. Qingdao’daki fırtınada gökten düşen ahtapot olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf Kanal 24 haber bültenindeki bir haberde de yer aldı.

STOK GÖRSELMİŞ!

Ancak teyit.org'un araştırmasına göre, söz konusu fotoğrafın Qingdao’daki fırtınada gökten düşen bir ahtapotu gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğrafta yer alan ahtapot stok görsel olarak kullanılıyor ve fotoğrafa sonradan eklenmiş. Stok görsellerin bulunduğu Shutterstock.com isimli sitede fotoğrafta yer alan ahtapotla karşılaşmak mümkün. Sitede 'silüet' olarak sunulan ahtapotun aynı zamanda renklendirilmiş hali de bulunuyor.

.

Benzer şekilde söz konusu ahtapotun stok görsellerinin bulunduğu Dreamstime isimli internet sitesinde de yer aldığı fark edilebiliyor.

Yabancı basında yer alan haberlerde ise fotoğrafın AsiaWire kaynaklı olduğu belirtiliyor. Kaynak olarak gösterilen AsiaWire’a ait bir internet sitesine ulaşılamıyor. Storyful’dan Iian Martin AsiaWire’ın, Central European News (CEN) isimli yalan haberleriyle ünlü bir kuruluşla bağlantılı olduğunu belirtiyor. 2015 yılında Buzzfeed’de “The King Of Bullshit News” yayınlanan başlıklı bir haberde CEN tarafından yapılmış yalan haberlere dair bir analiz de yer alıyor.

Son olarak, yine AsiaWire kaynak gösterilerek paylaşılan ve Malezya’da bulunduğu belirtilen “yarı kedi yarı insan” olan bir canlının fotoğrafı, Ekim 2017’de Malezya’nın Pahang şehrindeki polis şefi tarafından yalanlanmıştı.

.

Geçtiğimiz hafta Evinyar Tayfunu’nun etkisini gösterdiği Çin’de pek çok yerleşim yerinin sular altında kaldığı ve 26 bölgede fırtına alarmı verildiği ifade ediliyor. Qingdao eyaletinin yoğun olarak etkilendiği fırtınada uçuşların iptal edildiği ve 73 bin kişinin güvenli yerlere sevk edildiği bildiriliyor. Independent Gazetesi’nde yer alan bir haberde de Qingdao Meteoroloji Müdürlüğü’nün gerekli olmayan durumlarda sokağa çıkılmaması konusunda uyarı yaptığı belirtiliyor. (Kaynak)

Etiketler çin fırtına ahtapot