Suruç'ta AK Partililerin seçim çalışmasında silahlı kavga

Suruç'ta seçim çalışması yapan AK Partililere ziyaret etmek istedikleri esnaf tepki gösterince başlayan tartışma kavgaya dönüştü. Silah, bıçak ve sopaların kullanıldığı olaylar sırasında Şanlıurfa Valiliği, 3 kişinin öldüğünü 9 kişinin de yaralandığını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, olaylarda ölen birinin AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi olduğunu açıkladı. "Seçimlere kavga ve kan bulaşmamalıdır" çağrısı yapan HDP ise olaylarda, 3'ü esnaf 5 kişinin öldüğünü duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde seçim çalışması yapan AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile ziyaret ettiği esnaf arasında tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede silah, bıçak ve sopaların kullanıldığı kavgaya dönüştü. Şanlıurfa Valiliği, olaylarda 3 kişinin öldüğünü, 9 kişinin de yaralandığını açıkladı. HDP ise olaylarda 3'ü esnaf 5 kişinin öldüğünü duyurdu. DHA ise saat 21.03'te geçtiği haberde saldırıda ölenlerin sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu.

ESNAF ZİYARETİ SIRASINDA TARTIŞMA

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre olay, öğleden sonra Cumhuriyet Mahallesi'nde meydana geldi. Haberde seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretinde bulunan AK Parti 26'ncı Dönem Milletvekili ve 27'nci Dönem Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız ve beraberindekiler ile karşı karşıya geldikleri bir grup arasında tartışma çıktığı belirtildi. DHA haberinde tartışmanın kısa sürede büyüdüğü ve esnafın Milletvekili Yıldız ve beraberindekilere tabanca, bıçak ve sopalarla saldırıldığı bilgisine yer verdi. Haberde milletvekili Yıldız'ın kardeşi Mehmet Ali Yıldız’ın da yaralandığı duyuruldu.

Anadolu Ajansı (AA) ise AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız'ın verdiği bilgilere dayandırdığı haberinde AK Partililerin kimliği belirlenemeyen bir grubun saldırısına uğradığını duyurdu. Haberde Yıldız'ın “Partimizden yaralılar var ancak milletvekilimizde herhangi bir şey yok” dediği aktarıldı.

'ESNAFA ATEŞ AÇTILAR' İDDİASI

Mezopotamya Ajansı ise olaya ilişkin haberinde şu iddialara yer verdi: "AK Parti Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız, Urfa’nın Suruç ilçesinde uzun silahlı kişiler eşliğinde seçim çalışmaları yaparken esnafın tepkisiyle karşılaştı. Çarşı esnafının yoğun tepkisi üzerine AK Partili Yıldız’ın adamları Kaleşnikof da dahil silahlarla esnafa ateş etmeye başladı."

Haberde yaralıların durumunun ağır olduğu bilgisi de yer aldı.

Soylu'dan Suruç açıklaması: Önceden kurgulanmışSoylu'dan Suruç açıklaması: Önceden kurgulanmış

OLAY YERİNDEN AYRILIRKEN SİLAHLI SALDIRI İDDİASI

Artı Gerçek’te yer alan haberde ise Yıldız'ın yanında kalabalık bir grupla esnaf ziyaretinde bulunduğu sırada, bir esnafın “Bizim dükkana gelmeyin. Bizden size oy çıkmaz” diyerek tepki gösterdiği ve bu tepki üzerine tartışma başladığı kaydedildi.

Haberdeki iddiaya göre Yıldız'ın yanında bulunanlar, kendilerine tepki gösteren Celal Şenyaşar isimli esnafın dükkanındaki 'yeşil sarı kırmızı' renkli ürünleri göstererek, “Sen o zaman bu bez parçalarını ve paçavraları kaldır” deyince tartışma kavgaya dönüştü. Yıldız'ın yanındakilerin Celal Şenyaşar'ı bıçakla yaraladığı ve Yıldız ve yanındakiler olay yerinden ayrılırken Şenyaşar ailesinden olduğu iddia edilen bir kişinin silahlı saldırısına uğradığı da Artı Gerçek'in haberinde yer alan bilgiler arasında.

Haberde İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşinin hayatını kaybettiği belirtildi.. Daha sonra İbrahim Halil Yıldız'ın yakınlarının hastaneye giderek Şenyaşar ailesinden yaralı iki kişiyi öldürdüğü iddiası da haberde yer aldı. Yaşamını yitirenlerden birinin DBP ilçe yöneticisi Esvet Şenyaşar'ın oğlu öne sürüldü.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI: YARALILAR BEKLETİLİYOR

Hastanede bulunan sağlık çalışanları ise durumu ağır 2 yaralının Urfa merkeze sevk edilmek istendiğini ancak güvenlik güçlerinin ambulansları engellemesi nedeniyle yaralıların bekletildiğini belirtti.

FAKIBABA SURUÇ'A GİTTİ

Bölgede seçim çalışması yürüten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın da olayı haber alır almaz Suruç'a gittiği, ilçeye çok sayıda takviye polis ve sağlık ekibi sevk edildiği de gelen bilgiler arasında.

Şanlıurfa Valiliği'nden geldi, valilik olaylarda 3 kişinin öldüğünü 9 kişinin de yaralandığını açıkladı. DHA ise saat 21.03'te geçtiği haberde saldırıda ölenlerin sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu..

CHP'Lİ TANAL VİDEO PAYLAŞTI

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da sosyal medya hesabında olay yerinden bir video paylaştı. Tanal videoyu "AK Parti Milletvekili Adayı Şanlıurfa Suruç’ta esnaf ziyareti sırasında esnaftan tepki görmüştür. Tepki üzerine bölgeden gelen videoda görünen olaylar meydana gelmiştir. Şanlıurfalı hemşehrilerim sükunetini korumalıdır" mesajıyla paylaştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN KINAMA

AK Partililerin, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki seçim çalışması sırasında çıkan kavga ve sonrasında yaşananlara ilişkin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı.

Kalın, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Suruç’taki menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi de saldırıda hayatını kaybetti. Tüm aileye başsağlığı diliyorum. Olay aydınlatılacak ve failler adalet önüne çıkartılacaktır."

BAKAN KAYA: MİLLETVEKİLİMİZ 4 AĞABEYİNİN YARALI OLDUĞU BİLGİSİNİ VERDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, katıldığı bir televizyon programında olaya ilişkin şunları söyledi: "Ben de milletvekilimizi aradım az önce başsağlığı diledim. Kendisiyle konuştum. Kardeşini kaybetmiş ve 4 ağabeyinin de yaralı olduğu bilgisini verdi" dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise Samsun'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bölgede uçak ambulansa ihtiyaç vardı, gönderdik. Bilgiler geldikçe paylaşacağız" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Suruçta yaşananlara ilişkin şunları söyledi: "Seçimlerde elbette ki insanlar farklı görüşlerdedirler ve giderler kendi tercih ettikleri partiye veya kişiye oy verirler. Demokratik bir ortamda olması gereken budur ve hoşgörüyle insanlar düşüncelerini ifade ederler. Bir çatışma, hele hele yaralama gibi bir tablonun olmaması lazım. Umarız kimse hayatını kaybetmemiştir, umarız yine oradaki gerginlik sona erer."

HDP: 3'Ü ESNAF 5 KİŞİ ÖLDÜ

HDP Merkez Yönetim Kurulu Suruç'ta yaşananlara ilişkin bir açıklama yaptı. HDP'nin açıklaması şöyle:

"Seçimlere 10 gün kala çeşitli illerde saldırılar yaşanmaktadır. Yaklaşık 1 aydır yan yana stantların açıldığı ve her partinin kendi yerel çalışmasını sürdürdüğü ortam seçimlere 10 gün kala değiştirilmeye başlanmıştır.

Urfa Suruç’ta yaşanan ve şu ana kadar bize gelen bilgilere göre 3'ü esnaf 5 kişinin ölümüyle, 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay son derece vahimdir. Öncelikle ölenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz.

Suruç halkını, demokratik kamuoyunu ve tüm Türkiye’yi provokasyonlara karşı sağduyulu ve itidalli olmaya davet ediyoruz. Hükümete ve medyaya sorumlu bir dil kullanmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Medya organları gelişmeleri çarpıtarak ve asılsız iddialara dayandırarak yaymaktan ve ortamı körüklemekten derhal vazgeçmelidir.

Başbakana, İçişleri ve Adalet Bakanlarına sesleniyoruz. Seçim çalışmalarının güvenliğinin sağlanması için gerekenler bir an önce yapılmalıdır. Göreviniz güvenli bir seçim çalışması ortamını sağlamaktır. Savcıları acilen Suruç’taki olay yerinde ve hastanede delillerin karartılmaması için göreve çağırıyoruz.

Herkes soğukkanlılığını korumalı, seçim çalışmalarını demokratik bir tarzda sürdürmelidir. Seçimlere kavga ve kan bulaşmamalıdır.

'50 KİŞİYİ BULAN YILDIZ'IN YAKINLARI HASTANEYİ BASTI'

Evrensel'e konuşan CHP Suruç İlçe Başkanı Servet Gören, baba Esved Şenyaşar’ın hastaneye kaldırılan oğlunun yanına gittiği sırada Yıldız’ın yakınlarının saldırısına uğradığını söyledi. Gören, medyanın haberi çarpıtarak verdiğini, Şenyaşar ailesinin sabah işe giden, akşam evine dönen bir esnaf olduğunu söyledi. Ayrıca Gören ilçenin abluka altına alındığını da ekledi.

Evrensel'in hastaneden ulaştığı bir başka kaynak ise sayıları 50’yi bulan Yıldız’ın yakınlarının hastaneyi bastığını; etrafa ateş açtığını iddia etti. Açılan ateş nedeniyle Şenyaşar kardeşlerin hayatını kaybettiği belirtildi. Yine hastaneye giden baba Esved Şenyaşar da Yıldız’ın yakınları tarafından hastane içerisinde darbedildi. Öldü denilerek bırakılan Şenyaşar, yoğun bakıma kaldırıldı ancak kurtarılamadı.

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ İRGİL: ÇOK KARIŞIK KONU

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil olayın ardından attığı tweette "Suruç'ta tüm basın 'AKP'ye saldırı' diye veriyor. Sorular: 1. Bir insan kendi dükkanında gelen heyete silahla saldırır mı? 2. Saldırdı diyenlerden 3 ölü, saldırılanlardan ise bir ölü var 3. Saldırdı denenler yaralı hastaneye gidiyor, hastanede intihar mı ettiler? Çok karışık konu" diye yazdı.

(HABER MERKEZİ)