Ankara Tabip Odası: Yerkel'e rapor veren doktora linç kampanyası kabul edilemez

Ankara Tabip Odası, 2015'te Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in madenciye tekme atmasının ardından verilen rapor hakkında açıklama yaptı. Raporu veren doktorla ilgili soruşturmada ceza çıkmadığı hatırlatılan açıklamada, "Tıp doktorlarının yaptığı tıbbi işlemler ve verdikleri kararların özellikle sosyal medyada yanlış algılamayla bir sosyal linç kampanyasına dönüştürülmesi kabul edilemezdir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasından sonra, bir madenciye tekme atan Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'e verilen sağlık raporu hakkında açıklama yaptı.

Ankara Tabip Odas'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Yerkel'e 7 gün iş görememezlik raporu veren doktor Şervan Gökhan hakkındaki açılan soruşturma dosyasının incelendiği belirtildi.

Yerkel'in 15 Mayıs 2015'te yapılan muayenesinde "yumuşak doku bozukluğu tanımlanmamış, kullanma, aşırı kullanma ve basınç ile ilişkili" tanısı konulduğu kaydedildi.

'DİSİPLİN SUÇU İŞLEMEDİĞİNE KARAR VERİLDİ'

Soruşturma konu olan suçlamalara rastlanılmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Soruşturmacı uzmanımız fezlekesinde TTB Disiplini Yönetmeliği’nin 3/f maddesinde tanımlanan 'Hasta kayıtlarını usulüne uygun tutmamak' ve 4/u maddesinde tanımlanan 'Adli vakaların muayenesinde ve rapor tanziminde gerekli özeni göstermemek' yönünde herhangi bir eylemin olmadığı kanaatini bildirmiştir. Onur Kurulu bu dosyanın tüm ayrıntılarını ayrıca incelemiş ve fezlekedeki görüşlerin doğru olduğunu belirtmiştir. Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Şervan Gökhan'ın TTB Disiplin Yönetmeliği’nin 3/f ve 4/u maddesi kapsamında bir disiplin suçu işlemediği ve herhangi bir cezai işleme gerek olmadığına oybirliğiyle karar verilmiştir."

'RAPOR SANIĞI AKLAMAZ'

Gökhan'ın Ankara Tabip Odası'nın açıklama yapmasını istediği aktarılan açıklamada, "Tıp doktorlarının yaptığı tıbbi işlemler ve verdikleri kararların özellikle sosyal medyada yanlış algılamayla bir sosyal linç kampanyasına dönüştürülmesi kabul edilemezdir. Dr. Şervan Gökhan'ın vermiş olduğu rapor sanığın suçunu yok etmediği gibi sanığı aklamaya yönelik bir rapor değildir" denildi.

'HEKİMLER KİŞİNİN KİMLİĞİYLE İLGİLİ İŞLEM YÜRÜTMEZ'

Maden işçisine tekme atılmasıyla ilgili adli ve cezai işlemlerin yerinin mahkemeler olduğu belirtilen açıklama, şu şekilde:

"Soma’da bir işçiyi tekmeleme olarak işlenen insanlık suçunun adli ve cezai işlemlerinin yeri mahkemelerdir. Tıp hekimleri işlenen suçun niteliği ve suçu işleyen kişinin kimliğiyle ilgili işlem yürütmez. Bunun aksi bir davranış mezun olduklarında ettikleri mesleki yeminin ruhuna aykırı bir işlem olur. Onur Kurulları da dosyaların içeriğinden gerçek ve nesnel bilgi ve belgelerden hareketle bir karar verirler.

Dr. Şervan Gökhan’ın sosyal medya üzerinde 400 kadar paylaşım ve yorumla sanal şiddet mesajına maruz kaldığı ve hatta yaşamının tehdit edildiği görülmektedir. Bu paylaşım ve yorumların hekimlik mesleğinin erdemini kavramış olan hiçbir meslektaşımız tarafından itibar edilmemesi ve tıbbi deontolojiye aykırı davranılmaması bizler için övünç kaynağıdır. Ancak tıbbi işlemler ve tıbbi raporların nasıl düzenlendiği konusunda eğitim ve bilgi eksikliği olan yurttaşlarımızın sosyal medya yoluyla Dr. Şervan Gökhan’a sanal şiddet uygulaması, hakaret ve tehdit içeren mesajları bizleri üzmekte ve mesleğimiz adına endişelere sevk etmektedir.

Sanal ortamda ve köşe yazarlarının yazılarında, yazılı ve görsel basının organlarında sağlık alanında bilgi kirliliği oluşmaması ve sağlık alanında şiddet uygulamasını azaltacak uygulamaların olması dileğimizdir."