Darp edilen liseliler, polisler hakkında suç duyurusunda bulundu

Karne eyleminde darp edilen liseliler ifade verdi. Öğrenciler suç duyusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kadıköy, Süreyya Operası önünde eğitim sistemine tepki için eylem yaptıkları için gözaltına alınan 22 öğrenciden 7’si ifade verdi. Gözaltında işkence gördüklerini belirten 18 yaşından küçük olan 7 liseli öğrenci polisler hakkında suç duyusunda bulundu.

Birgün'den Zeynep Kuray'ın haberine göre, Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan öğrencilere, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilli adayları Musa Piroğlu, Sema Uçar, KHK'yla ihraç edilen KESK’li kamu emekçileri, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, SKM Genel Sözcüsü Beyza Taşkıran, Kaldıraç, Sosyalist Gençlik Federasyonu, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Devrimci Genç Birliği, Gençliğin Devrimci Güçleri gibi çok sayıda kişi ve kurum da destek verdi.

Öğrenciler, 8 Haziran günü yaşananlar anlatırken pankartları açar açmaz çevik kuvvet polislerinin saldırısına uğradıklarını belirtti. Yüzüstü yerlere yatırılarak, ters kelepçeyle gözaltına alındıklarını, götürdükleri otobüste de ise demir kelepçelerle darp edilerek yoğun hakaretlere maruz kaldıklarını söyleyen öğrenciler, Kadıköy İskele Karakolu önünde saatlerce otobüsün içinde bekletildiklerini söyledi. Açıklama yapan öğrenciler, kendileriyle gözaltına alınan iki kişinin karakola götürülüp çıplak aramaya maruz kaldığına dikkat çektiler.

'ELLERİMİZ TERS KELEPÇELİYKEN NASIL BIÇAKLA SALDIRDIK?'

Yandaş medyanın haklarında yaptığı karalama kampanyasına da cevap veren öğrenciler, açıklamalarında şunlara dikkat çektiler: “Bize 'terörist' diyerek eylemimizden korkusunu saklamaya çalışanlar, bizim polise bıçakla saldırdığımızı söylüyorlar. Soruyoruz: Ellerimiz ters kelepçeliyken nasıl oluyor da bıçakla polise saldırıyoruz? Hangi kamera görüntüsüne, hangi tutanağa dayanarak bu yalanı ortaya atıyorlar? Üstümüzü aradıklarında hangimizden bıçak çıktı? Çıktıysa neden bunun hiçbir kaydı yapılmadı."

'İŞKENCENİN HESABI VERİLİR'

Açıklamanın ardından söz alan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil  “İşkence, Avrupa Sözleşmesi’nin 3. Maddesi’ne göre kesinlikle bir yasak olarak düzenlenmiştir. İşkenceye yol açan eylem Avrupa Sözleşmesi’nin 9,10, 11. Maddelerinde düzenlenen düşünce ve ifade özgürlüğünün, toplanma özgürlüğünün kullanılmasıyla ilgilidir. Türk Ceza Kanunu’nun 94. Maddesi’nde işkenceyi kesinlikle yasaklamış, ağır yaptırımlara bağlamıştır. Ancak tüm bunlardan daha önemlisi şudur; işkence şikayete bağlı olmayan ve zaman aşımı olmayan insanlığa karşı suçtur. O yüzden kolluk güçlerine buradan şu çağrıyı yapmak zorundayız: Toplumun, bireylerin, öğrencilerin, öğretmenlerin, kamu emekçilerin düşünce ve ifade özgürlüğünü kullandı diye işkenceye başvurmak, bunu bir yöntem olarak uygulamak ve bu yönde yasadışı emirlere uymak zorunda değilsiniz. Kanunsuz emre uymayın çünkü bu baskıcı iktidar eninde sonunda gider, hükümetler değişir fakat zaman aşımı olmayan işkence suçunu işleyenler mutlaka yargı önüne çıkarlar; işkencenin hesabını verirler” dedi.

'BU SALDIRI TOPLUMA YAPILMIŞTIR'

Öğrencilere destek verdiği için yandaş medya tarafından hedef tahtasına oturtulan HDP milletvekili Musa Piroğlu, 8 Haziran yaşanan görüntünün bu ülkede ötekileştirilmiş, siyasi iktidara muhalif olan herkese neler yapılabileceğinin açık göstergesi olduğunu vurguladı. 8 Haziran’daki görüntünün aslında cezasızlığın nasıl bir sonuç ürettiğinin de göstergesi olduğunun altını çizen Piroğlu, “Liselilere yönelik yapılan saldırı topluma yapılmıştır. Bu saldırı aslında bir kuralsızlığının da göstergesidir. Savaşın, esaretin bile bir hukuku vardır. Ama Kadıköy’de yapılan saldırı açıkça düşman hukukunun devreye konulduğunu, her türlü kuralın güçlü ve egemenden tarafından yok edildiğinin göstermiştir” dedi.