Yalçın Yanık: Atalarım köleydi, benim de söyleyeceklerim var

HDP İzmir milletvekili adayı olan Afro Türk Yalçın Yanık, Osmanlı Devleti'nde kölelik olmadığı iddiasına tepki gösterdi. "Ataları Osmanlı'ya köle olarak getirilmiş biri olarak bu konuda söyleyeceklerim var" diyen Yanık, bu konuyla ilgili çok sayıda tarihçiyi Afro Türk Derneği'nde konuk ettiklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İzmir 1'inci Bölge milletvekili adayı Yalçın Yanık, "Osmanlı Devleti'nde kölelik yoktu" iddiasına tepki gösterdi.

'AFRİKA'DAN 1857'YE KADAR KÖLE GETİRİLDİ'

Afrika kökenli olan Yanık, paylaşımında "Osmanlı düzeni adildi, kölelik yoktu diyenler ve o günleri özleyenler ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Ataları Osmanlı'ya köle olarak getirilmiş biri olarak bu konuda söyleyeceklerim var: Kuruluşundan itibaren Osmanlı'da kölelik kurumunun var olduğunu tüm ciddi tarihçiler biliyor, Afro Türk Derneğimizde birçoğunu konuk etmiştik. Afrika'dan gelen köle ticareti ancak 1857'de yasaklanıyor. Çerkezistan'dan ise 1900'lere kadar köle ithal ediliyor" ifadelerine yer verdi.

'MECLİSE BİR KIZIL OLARAK GİDECEĞİM'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamalarını eleştiren Yalçın Yanık, şöyle devam etti:

"Ne hikmetse bir başka 'Batı icadı' OHAL ile 2 senedir ülkeyi yöneten bu kişiler; sermayenin ve sömürünün evrenselliğini işte Osmanlıcılık gibi safsatalarla gizlemeye çalışıyor, ama her fırsatta kendilerini açık ediyorlar. Bizim de, sermaye ve sömürü ne kadar evrenselse, sınıf mücadelesi de o kadar evrenseldir dememiz gerekiyor. Meclise bir siyah olarak değil de, bu mücadelenin evrensel bayrağını sahiplenen bir kızıl olarak gideceğimi bu yüzden vurguluyorum."

HDP adayı Yanık: Kendimize ait rengimizden başka bir şey yokHDP adayı Yanık: Kendimize ait rengimizden başka bir şey yok

'KİMİN ÜLKESİNDEN KİMİ KOVUYORSUNUZ?'

HDP'den aday olmasıyla ilgili tepkilere de değinen Yanık, "Bazen şöyle yorumlarla da karşılaşıyorum: HDP'den aday olarak ekmeğini yediğin ülkeye ihanet ettin, şöyle nankörlük yaptın, Afrika'ya geri dön... Soruyorum: Siz kimin ekmeğini kime veriyorsunuz, kimin ülkesinden kimi kovuyorsunuz?" dedi. Yanık'ın paylaşımları şöyle:

(HABER MERKEZİ)