Selvi'ye gazetesinde anket tepkisi: 'Güvenilir' demek yetmez

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'nin 'güvenilir' bir araştırma şirketinin Erdoğan'ın 'kazandığını' gösteren araştırmasını aktarmasına gazetenin okur temsilcisi Faruk Bildirici'den tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'nin adını vermeden 'güvenilir' olduğunu söylediği bir araştırma şirketinin Erdoğan'ın 'kazandığını' gösteren araştırmasını aktarmasına gazetenin okur temsilcisi Faruk Bildirici'den tepki geldi: " 'Güvenilir araştırma şirketi'tanımlaması, söz konusu araştırmayı güvenilir kılmadığı gibi okurun değerlendirmesi için de yeterli veri sunmuyor.”

Bildirici bugün yayınlanan köşe yazısında, "Gazeteci olarak seçimlerde asli görevimiz, insanların karar verebilmesine yardımcı olmak, tarafsız ve objektif şekilde bilgilendirmek. Kamuoyu araştırmaları da oy kullanacak seçmenleri bilgilendirmenin bir yolu" dedi. Ancak kamuoyu araştırmalarının artık sadece seçmen eğilimlerini saptamak için değil, 'seçmeni yönlendirmek için de' kullanıldığını belirten Bildirici, "Gazeteci olarak manipülasyonlara aracı olmamak için araştırma haberlerinde 'yapan kuruluşun adı, kimin talebi ve finansmanı ile yapıldığı, tarihi, görüşülen kişi sayısı ve araştırma yönteminin açık olarak belirtilmesi' zorunlu. Artık 'Demirören Medya Grubu Yayın İlkeleri' adını alan yayın ilkeleri de bunu öngörüyor. Amaç okurun, araştırmayı bu veriler ışığında değerlendirmesini sağlamak" dedi.

SELVİ NE YAZMIŞTI?

Abdulkadir Selvi 31 Mayıs’ta yayımlanan yazısında, “Güvenilir bir kamuoyu araştırma şirketinin aboneleri için yaptığı bir ankete göre Erdoğan ilk turda kazanıyor. Ama açık ara bir fark gözükmüyor” denilmişti.