Çağrı Sarı: Kamu yararı için haberi yapmaktan geri durmayız

‘Paradise Belgeleri’ni haberleştiren Evrensel’e Berat ve Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine açılan davanın ikinci duruşması Çarşamba günü görülecek. Evrensel muhabiri Çağrı Sarı'nın 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile kardeşinin de adının geçtiği, Başbakan Binali Yıldırım’ın iki oğlunun da ‘off shore’ şirket sahibi olduğunu iddia eden para transferleri ile ilgili ‘Paradise Belgeleri’ni haberleştiren Evrensel’e Berat ve Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine açılan davanın ikinci duruşması Çarşamba günü Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Evrensel'den Eren Yılmaz'ın haberine göre, haber yayınlandığı dönem Evrensel’in dönem Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan Çağrı Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile kardeşi Serhat Albayrak hakkındaki iddiaların haberleştirilmesi ile ilgili, “iftira” ve “hakaret” suçlamaları ile yargılanıyor.

Davaya ilişkin konuşan Evrensel’in avukatı Devrim Avcı, Evrensel gazetesinin, bir kez daha hakaret suçlaması ile hakim karşısına çıkacağını belirterek şunları söyledi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye hakkında düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine dair sayısız kararının varlığı ya da daha geçen hafta Anayasa Mahkemesi’nin siyasilerin eleştirilerinin daha ağır olacağına dair verdiği Anayasanın 26. Maddesinin ihlal kararı, maalesef ifade özgürlüğünün sağlanmasını yeterli kılmıyor. Bu dava da bunun bir göstergesi. Eleştirilemez, hakkında övmüyorsan eğer, başka haber yapılamaz bir iktidar ailesi. Basının görevinin ne olduğunu çeyrek asırdır Türkiye’de gösteren Evrensel gazetesi, bu davada da bunun savunmasını yapacaktır.”

SARI: DAYANIŞMA İLE ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Haberin yayınlandığı dönem Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü yapan Çağrı Sarı haberinin arkasında olduğunu ifade etti ve “Bu dava tam anlamıyla gerçekleri yazan bir gazeteye baskı yapmak için açılmıştır. Dayanışmayla bunun da altından kalkacağımıza inanıyorum” dedi.

“Hakaret” ve “iftira”  gerekçeleriyle 6 yıla kadar hapis cezası istenen gazetemizin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü  Çağrı Sarı şöyle dedi: “Dava açılacak” diye elbetteki bir haberi yayınlamaktan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki bir ülkede değişimin bir parçasıdır gazeteciler. Bu ülkede bu kadar ekonomik kriz yaşanırken, örneğin asgari ücretli yokluk içinde olduğu halde vergi ödemek zorunda kalırken, bakanların ya da çocuklarının vergi kaçırması etik dışıdır. İşte bunun teşhir edilmesi gerekir. Gazetecinin görevi burada başlar. Böyle bir iddia tartışılırken, gazeteci bunu ‘haber yapmayayım başıma bir şey gelir’ diye düşündüğü anda, okura ihanet etmiş olur. Evrensel’in misyonu tam da gerçeği yansıtmaktır. Sorgulamaktır. Biz de haberimizde bunu yaptık. Halk vergi cehennemleri içinde kavrulurken kimse kendine cennet yaratmamalı. Bu dava tam anlamıyla gerçekleri yazan bir gazeteye baskı yapmak için açılmıştır. Ancak biz haberimizin arkasındayız. Yine bir offshore şirket iddiası gündeme gelirse, kamu yararı için haberi yapmaktan geri durmayız. Kimse haberimizde hakaret ya da iftira unsuru aramasın. Biz bu davanın da üstesinden dayanışma ile geleceğiz. Her zaman olduğu gibi Çarşamba günü de meslektaşlarımız ve okurlarımız yanımızda olacaklardır.”