UAÖ'den soruşturma çağrısı: Sorumlular adalet karşısına çıkarılmalı

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, gözaltına alınan öğrencilerin darp edilmesiyle ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. Gardner, "Kolluk kuvvetlerinin aşırı güç kullandığı, işkence yaptığı ve diğer kötü muamelelerde bulunduğu iddialarına yönelik soruşturma başlatmalı" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), İstanbul'da gözaltına alınan lise öğrencilerinin, polis tarafından darp edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. UAÖ Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, "Türkiye yetkilileri derhal, soruşturma başlatmalıdır ve sorumlular adalet karşısına çıkarılmalıdır" dedi.

'SORUMLULAR ADALET KARŞISINA ÇIKARILMALI'

İstanbul'da "Karneler sizin, gelecek bizim" sloganıyla eylem yapmak isteyen öğrencilere izin verilmedi ve 2 fotomuhabir ile 20 protestocu gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra polis aracına götürülen öğrencilerin, darp edildiği görüntülen sosyal medyada yayınlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan UAÖ Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, soruşturma başlatılmasını istedi.

Gardner, “İşkence ve kötü muamele hem iç hukukta hem de uluslararası hukukta kesin bir şekilde yasaktır. Türkiye yetkilileri derhal, kolluk kuvvetlerinin protesto düzenleyen öğrencilere ve mezunlara yönelik aşırı güç kullandığı, işkence yaptığı ve diğer kötü muamelelerde bulunduğu iddialarına yönelik soruşturma başlatmalıdır ve sorumlular adalet karşısına çıkarılmalıdır” diye konuştu.

'YETKİLİLER HAKLARA SAYGI GÖSTERMELİ'

Protestocuların ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını kullandığını söyleyen Andrew Gardner, bu hakların hem iç hukuk hem de uluslararası hukuk tarafından korunduğunu belirtti.

Gardner, “Yetkililer, barışçıl gösteri hakkını, protestoya katılan öğrenciler de dahil herkesin kullanabilmesini güvence altına almalı ve bu hakka saygı göstermelidir. Ayrıca, işkence ve diğer kötü muameleyi bir an önce kınamalıdır” dedi.

ÖĞRENCİLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Uluslararası Af Örgütü’nün konuştuğu protestocuların avukatı ve bir protestocu, gözaltına alınan öğrencilerin, polis otobüsündeyken, kafalarını ve gözlerini hedef alacak şekilde cop ve kelepçelerle darp edildiğini söyledi.

Öğrencilerin avukatlarına göre, gözaltına alınan tüm protestocuların vücutlarında morluk ve yaralar vardı; bazılarınınsa kafalarında ve dizlerinde yaralara rastlandı. Bir öğrencinin kolunda ciddi bir ezilme meydana geldi. Avukatlar, tıbbi raporların alınmasından sonra suç duyurusunda bulunulacağını söyledi.

GÖZALTINA ALINANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

Avukatlar, 20 protestocu ve 2 gazeteci hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldığını söyledi. En az üç protestocunun kasten yaralamak ve polis memuruna mukavametten suçlandığı öğrenildi.

Gardner, “Yetkililer protestocuları sırf barışçıl bir şekilde toplandıkları gerekçesiyle kovuşturmamalıdır. Aksine öğrenci protestosuna katılanlar da dahil olmak üzere, herkesin barışçıl toplanma hakkını kullanabilmesinin güvence altına alınmalıdır ve bu hakka saygı gösterilmelidir” şeklinde konuştu. (Kaynak: Uluslararası Af Örgütü Türkiye)