Ankara Üniversitesi konservatuvarında soruşturma tartışması sürüyor

Ankara Üniversitesi rektörlüğü tarafından hakkında soruşturma açılan akademisyen Sinan Dizmen konuştu. Dizmen, "Yersiz soruşturma açmayı bir silah olarak kullanan her yönetici için bir dönüm noktası olacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda rektör Erkan İbiş ile Konservatuvar Müdürü hakkında soruşturma açılmasına neden olan mobbing tartışmaları sürüyor. Ankara Üniversitesi Konservatuvarı'nda 8 ayda 32 soruşturma açıldığına ilişkin iddialarla ilgili soruşturma açılan öğretim üyelerinden Sinan Dizmen, Konservatuvar yönetiminin açıklamasına yanıt verdi.

Konservatuvar yönetiminin yaptığı açıklamada, “Açılmış olan 9 soruşturmanın sadece 4’ünün cezaları iptal edilmiş geriye kalan 5 soruşturmanın 4’ünde ceza verilmemiş, 1 soruşturmada da ceza iptal edilmemiş kalıcı olmuştur” ifadeleri yer aldı: “Müdürlüğümüzce başlatılan disiplin soruşturmaları dışında, öğretim üyelerimiz hakkında Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü tarafından bir, Rektörlük Makamı tarafından 2 soruşturmanın söz konusu olduğu bilinmektedir. Söz konusu soruşturmaların tamamı, somut bilgi, belge ve şikayet dilekçelerine, dolayısıyla yeterli şüpheye dayanmaktadır. Öğretim üyelerimiz hakkında disiplin suçu işlediklerine dair ciddi bilgi, belge ve dilekçeler mevcut iken soruşturma başlatılmamasının, Konservatuvar Müdürlüğümüz tarafından görevi kötüye kullanma suçunun oluşmasına neden olacağı açıktır.”

Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü, hiçbir soruşturmanın yersiz ve dayanaksız şekilde başlatılmadığını öne sürdü. Doç. Sinan Dizmen Viyolonsel Sanatçısı Konservatuvar yönetiminin iddialarına yine Ank-Club’de yanıt verdi. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Basın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü’nün 30 Mayıs 2018 tarihli, açılan soruşturmaları çarpıtmaya, Konservatuvar idaresinin yaptığı işlemleri haklı çıkartmaya yönelik olduğunu belirtti.

Yargı kararlarının listesini gelecek hafta sunmaya başlayacağını anlatan Dizmen, “Konservatuvar Basın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü’nün yazısında gördük ki idare bizlere suç isnat etmek için uydurduğu ve delillendiremediği için idari mahkemelerde ve istinaf mahkemelerinde lehimize onanan dava konularından bazılarını açıkça yazmaktan çekinmemiştir” dedi.

'ANAYASAYA AYKIRI OLDUĞUNU BİLMİYOR OLAMAZ...'

Bazı mahkeme kararlarından örnekler veren Dizmen, “Konservatuvar İdaresi, Basın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü üzerinden yayınlattığı bildiride ispatlanamadığı için Mahkemelerce iptal edilen ve kesinleşen suçlamaları yeniden iletişim listesine atıyor ve ayrıntıları ile yazıyor. Bunun Anayasa’nın 138. Maddesine aykırı olduğunu bilmiyor olamaz” dedi. Konservatuvar yönetiminin bunu, soruşturma döneminde başaramadığı itibarsızlaştırmayı bu kez sözde bire cevaba yönelik açıklama ile gündemde tutmaya ve bu delilsiz iddiaları yeniden ve yeniden gündeme taşımaya çalıştığına dikkat çeken Dizmen, gelecek hafta açıklayacağı listelerde soruşturma yazılarının kimler tarafından yazıldığı ve kimlerin girişimleriyle açıldıklarının görüleceğini kaydetti.

Dizmen son olarak, “İnanıyorum ki bizlerin mobbing konusunda gösterdiği hukuki mücadele insanların hayatları ve kariyerleriyle haksız yere oynamayı alışkanlık haline getiren ve kendilerine gözü kapalı itaat etmeyenler için yersiz soruşturma açmayı bir silah olarak kullanan her yönetici için bir dönüm noktası olacaktır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta, Ankara Üniversitesi Konservatuvarındaki soruşturmalar ve mobbingle ilgili olarak yapılan şikayetlerin üniversitenin rektörü Erkan İbiş tarafından örtbas edildiği iddiası nedeniyle YÖK tarafından Rektör ve Konservatuvar müdürü hakkında ceza soruşturması başlatıldığı ortaya çıkmıştı. Konservatuvar yönetimini açıklamasında haklarında bir soruşturma açıldığına ilişkin bilgiye ise yer verilmedi.