Yunanistan'da Muharrem İnce tartışması: Gelsin mi, gelmesin mi?

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Batı Trakya gezisi Atina’fa tartışmalara neden oldu. Muhalefet partileri, geziye izin verilmesine karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce,  Batı Trakya ve Bulgaristan yolcusu. İnce'nin Yunanistan ve Bulgaristan’da Türkiyeli vatandaşlarla bir araya geleceği belirtildi.

İnce’nin Batı Trakya’da düzenleyeceği seçim gezisi Atina’da da tartışmalara neden oldu. Hükümet geziye gezisine yeşil ışık yaksa da, koalisyonda bu konuda çatlak olduğu belirtiliyor. Muhalefet de bu yeni gelişme karşısında tepkili.

ATİNA'DA NE KONUŞULUOR?

Atina’da gerek hükümet gerekse de muhalefet cephesinde, şu sorular yankı buluyor: Atina İnce’ye yeşil ışık yakarken aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da benzer bir seçim mitingi izin verecek mi? Yunanistan hükümetinin yeni kararı, var olan konjonktür ışığında doğru mu? Yabancı bir ülkenin cumhurbaşkanı adayının komşu bir ülkede seçim mitingi gerçekleştirmesi diplomatik teamüllere uyuyor mu? Avrupa ülkeleri bu türden talepleri geri çevirirken Yunanistan neden İnce’ye kolaylık sağladı?

DIŞİŞLERİ BAKANI 'ONAY' VERDİ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgos Katrougkalos şu yorumu yaptı: "Konu hakkında yeterli derecede bilgi sahibi değilim. Ancak kamusal alanlarda toplantılar için izin verildiğini biliyorum. Kamu düzeni için sorun söz konusu olmadıkça Trakya’ya bu ziyaretin gerçekleştirilmemesi için bir neden yok”.

Hükümetin küçük ortağı Anel ise aynı fikirde değil. Anel milletvekili Dimitris Kammenos, Türkiye’nin Batı Trakya’da seçmenlerinin var olmadığı görüşünü öne çıkarıp ziyaretin yasaklanmasını talep etti.  Aynı görüşü muhalefet partileri de dillendiriyor. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi Syriza’yı son kararı nedeniyle ağır bir dille eleştirirken PASOK Atina’dan meseleye soğuk kanlı bir şekilde yaklaşmasını talep ediyor.