CHP'den kentsel dönüşüm mağdurlarına destek ziyareti

CHP, kentsel dönüşüme karşı çıkan Gaziosmanpaşa'nın Yıldıztabya Mahallesi'ne destek ziyaretinde bulundu. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Haklı olduğunuz bu mücadeleyi kazanacaksınız" derken; CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, "İmar barışı diyenler, burada vatandaşla kavga ediyorlar" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin birçok mahallede riskli yapı ilan ettiği evler hakkında yıkım kararı almasına mahalle sakinlerinin tepkisi sürüyor. CHP İstanbul İl Başkanlığı da bugün, Yıldıztabya Mahallesi’ni ziyaret ederek kentsel dönüşüm basın açıklaması yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Anılarınızın, geçmişinizin olduğu evlerden, mahallelerden sizi çıkarmak istiyorlar. İstanbul’u bir rant merkezi olarak görenlere karşı 25 Haziran sabahı halkın İstanbul’unu hep birlikte kuracağız” dedi.

Gaziosmanpaşalıların kentsel dönüşüm mağduriyeti 2013 yılında bazı mahallelerin riskli ilan edilmesiyle başladı. Açılan davalar neticesinde birçok karar iptal edilse de acele kamulaştırmalarla sorunlar yeniden başladı. Son olarak Gaziosmanpaşa’nın birçok mahallesinde riskli yapı ilan edilen evlerden, karot örneği (beton numunesi) alındı.

CHP, evlerinden çıkmak istemeyen Gaziosmanpaşalılara destek verdi. CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da aralarında bulunduğu CHP’liler, Gaziosmanpaşa’ya bağlı Yıldıztabya Mahallesi’nde kentsel dönüşüm mağdurlarının evlerini ziyaret etti. Mahallelinin şikâyetlerini dinleyen CHP’liler daha sonra, vatandaşlarla birlikte basın açıklaması yaptı.

KAFTANCIOĞLU: ENİNDE SONUNDA KAZANACAKSINIZ

Hükümetin İstanbul’u şantiye olarak gördüğünü söyleyen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Bu rantiyeciler karşısında, haklı bir direniş sergileyen Yıldıztabya Mahallesi'nin değerli sakinleri eninde sonunda haklı olduğunuz bu mücadeleyi kazanacaksınız" dedi.

"Neler yaşadığınızı biliyoruz" diyen Kaftancıoğlu, "Sizler çocukluğunuzun geçtiği evlerden, çocuklarınızı gelin ettiğiniz evlerden, acısıyla tatlısıyla anılarınızdan, komşularınızdan ayrılmak istemiyorsunuz. Birileri tarafından mahalleleriniz, rant uğruna şantiye alanı olarak görülüyor. Her türlü hukuksuzluğa rağmen direnişinizi büyük bir inançla ve büyük bir umutla sürdürüyorsunuz" diye konuştu.

'İNCELEME YAPMADAN RİSKLİ ALAN İLAN ETTİLER'

Gaziosmanpaşa’da "acımasızca" ve "hukuksuzca" insanların evlerinden çıkarıldığını söyleyen Kaftancıoğlu, “Daha evlerinizde inceleme yapılmadan, riskli alan olup olmadığı bilimsel olarak hukuk karşısında tescil edilmeden bu bölgeleri riskli alan ilan ettiler. Sizlerin hukuki mücadelesi sonrasında baktılar bu da olmuyor. Böl, parçala, yönet anlayışını devreye koydular. Ama sizler bu oyunun da bir parçası olmadınız ve direndiniz. Bu haksız, hukuksuz anlayışa hep birlikte son vereceğiz. İstanbul’u bir rant merkezi olarak görenlere karşı 25 Haziran sabahı halkın İstanbul’unu hep birlikte kuracağız” dedi.

HAMZAÇEBİ: İMAR BARIŞI DİYENLER VATANDAŞLA KAVGA EDİYOR

CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM kapandan önce "imar barışı" çıkarıldığını hatırlattı. Hamzaçebi, "Yani 'İmar mevzuatına aykırı yapılar nedeniyle hükümet vatandaşla barışmak istiyor' dediler. Onun adına barış diyenler, İstanbul Gaziosmanpaşa'da Yenidoğan, Yıldıztabya'da vatandaşla kavga ediyorlar. İki gün önce bir vatandaşımızın evine zorla giriyorlar, kavga ediyorlar. Burada vatandaşın rızası dışında bir kentsel dönüşüm projesi yapmak istiyorlar" şeklinde konuştu.

Mahallenin riskli alan kararının açıklan dava ile iptal edildiğini dile getiren Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Sonra Bakanlar Kurulu kararıyla 'Acele Kamulaştırma Kararı' aldılar. Yetmedi tek tek binalarla ilgili riskli yapı ilan etmeye başladılar. Ama bunları yaparken vatandaşlardan rıza almadılar. Bu yerler vatandaşın tapulu mülkü. Buradaki insanlar 60 yıldır, 70 yıldır burada oturuyor. Doğma büyüme buradalar. Onları yerlerinden yurtlarından etmeye kimsenin hakkı yoktur. Buna izin vermeyeceğiz. 24 Haziran'da buna teşebbüs edenleri vatandaş sandıkta bırakacak."