Barolar sandık güvenliği için Diyarbakır’da buluştu

Baro başkanları, 24 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır'da toplantı yaptı. Barolar, "Her okula bir avukat" projesini desteklediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 24 Haziran’da yapılacak olan erken seçim öncesi Diyarbakır’da bir araya gelen baro başkanları, seçimler için "Her okula bir avukat" projesini desteklediklerini duyurdu. Diyarbakır Barosu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Adana baro başkanlarının yanı sıra bölge illerinin baro başkanları da katıldı. Projeyi diğer baroların da desteklediği bildirildi.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, 24 Haziran seçimlerinde propaganda eşitliği açısından HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Ahmet Özmen, toplantı öncesindeki konuşmasında, seçimlere OHAL tartışmaları ile girildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Diyarbakır Barosu olarak, her seçimde gözlemci sıfatıyla seçimlerin adil geçmesi, temel hak ve özgürlük ihlali yaşanmaması açısından göreve aldık. 24 Haziran’da ise tüm barolar güçlerimizi birleştirerek, ortak bir çalışma zemini içerisine girdik. Ortak bir çalışma yürüteceğimizi paylaşmak istiyoruz."

‘DEMİRTAŞ’IN TUTUKLU OLMASI KABUL EDİLEMEZ’

Özmen, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutukluğunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Özmen, “Propaganda süreci, oy verme ve sayım işlemi kadar önemlidir. Başta OHAL koşulları ve Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olması, kabul edilemez ve adaletsizliktir. Diyarbakır Barosu olarak yaptığımız basın açıklamasıyla, Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması, eşit propaganda imkanlarının oluşturulması yönünde yargıya çağrıda bulunduk. Bu sorumluluk bütün adayların sorumluluğundadır. Selahattin Demirtaş için daha önce yaptığımız çağrıyı yineliyoruz” dedi.

'TAŞIMALI SANDIK SİSTEMİ ANTİ DEMOKRATİK'

"Seçim güvenliği temel gündemlerimizden biridir" diyen Özmen, son dönemde seçim yasasında yapılan değişiklik ile aynı apartmanda oturanların farklı sandıklarda oy kullanması, sandık kurulu başkanlarının değiştirilmesinin ciddi tartışmalara neden olduğunu belirtti.

Özmen, “İki gün önce sandıkların taşınması yönünde karar verildi. Valilik ve il seçim kurulu başkanlarının talepleri kabul edildi. Sandıkların birleştirilmesi bölgemize tekabül ediyor. YSK’nın açıklamasına göre 270 bin seçmenin etkilendiğini görüyoruz. Bunun seçim güvenliğine gölge düşüreceği açıktır, asıl olanın sandığın seçmenin ayağına götürülmesidir. Taşımalı sandık sisteminin anti demokratik uygulama olduğunu belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Avukatların, seçim kurullarında ve sandıklarda görev alacağını kaydeden Ahmet Özmen, "Tüm barolar olarak, seçimler sonrasında tartışmaların yaşanmaması, hak ve özgürlüklerin yok sayılmaması, adil bir seçim yapılması için 24 Haziran’da il ilçe seçim kurullarında, sandıklarda görev alacağımızı belirtiyoruz. Sensiz Olmaz Hareketi ile barolar ortak çalışma yürütüyoruz. Bu proje ile her okula bir avukat projesinde temel amacımız, her okulda bir meslektaşımızın bulunmasıdır" dedi. (DUVAR)