Barış Özkul: Seçim ikinci tura kalırsa Erdoğan Bahçeli'den uzaklaşabilir

"24 Haziran’da başkanlık seçimi ikinci tura kalırsa, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’den ittifaka gelen oyun yüzde 2’yi aşmadığını fark ederse Bahçeli’den uzaklaşıp kısa sürede başka ittifaklar kurmaya çalışabilir ve bu ittifaklar gene hiç kimsenin ummadığı siyasal aktörleri aynı zeminde bir araya getirebilir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barış Özkul, Birikim'de yayımlanan 24 Haziran İttifakları başlıklı yazısında seçim sürecinde yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirdi.

Özkul, "AKP, maddenin sıvı halinde var olan, akışkan bir parti ve Türkiye siyaseti iktidar partisinin bu özelliğinden ötürü son on yılda oldukça keskin yön değişikliklerine sahne oldu" diye başladığı yazısında, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda Cumhur İttifakı'nda çatlama yaşanabileceğini belirtti. Özkul'un yazısının ilgili bölümü şöyle:

24 Haziran’da muhtemel bir terslik halinde en kaydadeğer gelişmeler AKP cephesinde yaşanacaktır. AKP, medyayı bütünüyle zaptetmiş, etkili muhalif seslerin (altı milyon oy almış bir partinin lideri de dâhil) hemen tümünü “etkisiz kılmış” halde, OHAL koşullarında seçime gidiyor ve bütün dünyadan bu seçimin demokratik koşullarda yapılacağına inanmasını bekliyor! 24 Haziran gecesi Parti kanalları dışında seçim sonuçlarının takip edilebileceği bağımsız bir haber ajansı bile yok. Bütün bu eşitsiz koşullara rağmen 24 Haziran’da başkanlık seçimi ikinci tura kalırsa, Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’den ittifaka gelen oyun yüzde 2’yi aşmadığını fark ederse (Bahçeli’nin son zamanlarda hapisteki eski ülkücülerle barışma çabası MHP’de işlerin iyiye gitmediğine işaret) Bahçeli’den uzaklaşıp kısa sürede başka ittifaklar kurmaya çalışabilir ve bu ittifaklar gene hiç kimsenin ummadığı siyasal aktörleri aynı zeminde bir araya getirebilir. AKP, Kürt siyasetinin birkaç yıldır ortalıkta görünmeyen aktörleriyle yeniden yakınlaşmak için nabız yoklayabilir; çünkü başkanlık seçimi ikinci tura kalırsa HDP’nin oyu gerçekten belirleyici olacak. Türkiye siyasetinde son on beş yılda kurulup bozulan ittifaklara bakıldığında, bundan sonra kurulabilecek hiçbir ittifak şaşırtıcı olmaz.

24 Haziran, uzun ömürlü olması pek muhtemel olmayan ittifakların sonucu belirleyeceği bir seçim olacak; bu seçim tablosunda ilkeler ve değerler dışında her şeye yer var.