YSK'ye yaklaşık 20 il ve 100 ilçeden sandık taşıma başvurusu

YSK'ye 20 il ve 100'e yakın ilçeden sandık taşıma başvurusu yapıldı. Tamamı Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerden yapılan başvurularına tepki gösteren HDP, yarın YSK Başkanı Sadi Güven'le görüşecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sandık birleştirme ve taşıma ile ilgili son yasal düzenlemenin ardından valilik ve il seçim kurullarından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaklaşık 20 ilde 100'e yakın ilçede sandık taşıma başvurusu yapıldı.

YSK'den edinilen bilgiye göre, tamamı Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki illerden gelen sandık taşıma taleplerinin, kimi illerde o ildeki seçmen sayısının üçte birini bulduğu görüldü. Kimi yerlerde 20 kilometre uzaklıkta noktalara sandık taşıma talebinde bulunuldu.

Başvuruları alan YSK öncelikle bir ilke kararı aldı. Daha önceki seçimlerde 1 kilometre uzaklıktaki mesafeler için ve 50 seçmen altındaki sandıklar için taşıma taleplerine onay veren Kurul, son yasal düzenlemenin ardından bunu 5 kilometreye çıkardı. Sandıkların 5 kilometre uzaklıkta bir noktaya taşımasına imkan tanıyan bu ilke kararında seçmen sayısı ise dikkate alınmadı. Bu 500-600 gibi yüksek sayıdaki seçmenlerin de taşınması anlamına gelecek.

Tek tek yapılan başvuruları görüşmeye başlayan YSK'nin 1-2 gün içinde bu taleplerle ilgili kararlarını vermesi bekleniyor.

HDP, YSK BAŞKANI İLE GÖRÜŞECEK

HDP, seçmeninin ağırlıkta olduğu yerler için yapılan sandık taşıma ve birleştirme taleplerine tepkili. HDP Mardin Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Mithat Sancar ile HDP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki, yarın YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşecek. HDP'den yapılan açıklamada, görüşmenin gündemi "YSK'nin Kürt illerindeki sandıkların önemli bir bölümünün taşınmasına ilişkin kararı" olarak açıklandı. Sandık taşıma kararlarının seçmenlerin sandığa gitme oranını düşüreceğini savunan HDP, bu taleplerin geri çevrilmesini istiyor.

AYM 31 MAYIS'TA GÖRÜŞECEK

CHP, mühürsüz oy pusulalarının kabulü, sandık başkanlarının belirlenme usulü ve seçmene sandık başına kolluk gücü çağırma ile sandık taşıma ve birleştirme düzenlemesinin de içinde olduğu seçim ittifakı kanununu iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürdü. AYM CHP'nin yaptığı başvuruyu, 31 Mayıs'ta esastan görüşerek karara bağlayacak. Eğer AYM'nin kararı iptal yönünde olursa YSK'nin alacağı sandık taşıma kararları da geri alınacak.

YASA NE DİYOR?

24 Haziran seçimleri öncesi Meclis’te kabul edilen düzenleme ile vali veya il seçim kurulu başkanına, seçimden bir ay önce sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına, sandık bölgelerinin birleştirilmesine, muhtarlık seçimleri hariç olmak üzere seçim bölgelerinin birleştirilmesi ile seçmen listelerinin karma şekilde düzenlenmesine karar verme hakkı tanındı. Bu konuda son söz de Yüksek Seçim Kurulu’na bırakıldı.